NESLUŽBENI REFERENDUM

Počelo simbolično glasovanje o nezavisnosti Katalonije

13.12.2009 u 13:06

Bionic
Reading

U Kataloniji je u nedjelju počelo glasanje u 166 općina i gradova na neslužbenom referendumu o neovisnosti te bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske

Približno 700.000 Katalonaca pozvano je da odgovori s 'da' ili 'ne' na pitanje: 'Jeste li za to da Katalonija postane suverena, socijalna i demokratska država integrirana u Europsku uniju?'

Referendum su organizirale udruge koje se zalažu za samoodređenje Katalonije, ali izjašnjavanje nije pravno obvezujuće nego je simboličnog karaktera, a cilj mu je uvrstiti separatističku kampanju među glavna politička pitanja u zemlji.

To savjetodavno i neslužbeno izjašnjavanje kojim se namjerava, kažu organizatori, izazvati 'rasprava o odnosima Katalonije i Španjolske', moglo bi biti i ozbiljno upozorenje središnjoj španjolskoj vlasti.

Ustavni sud uskoro bi mogao izbrisati brojne aspekte sadašnjeg "statuta" Katalonije koji je 2006. odobrio jako široku autonomiju regiji. U tom je statutu Kataloncima priznat status naroda.

Joan Laporta, predsjednik uglednog nogometnog kluba Barcelona, trenutnog prvaka Španjolske i Europe, i 'glasnogovornik katalonizma', tvrdi da 'Katalonija umire, ubijaju je i mora se reagirati'.

Katalonski regionalni izbori održat će se krajem 2010. godine i svako bi rasplamsavanje separatističkih težnji predstavljalo ozbiljan problem za španjolskog socijalističkog premijera Jose Luisa Rodrigueza Zapatera u kriznom razdoblju u kojem pokušava izvući Španjolsku iz recesije.