OLAKŠANJE

Počele stizati niže rate za kredite u 'švicarcima'

03.02.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Malo više od dva mjeseca nakon što je Zakon o potrošačkom kreditiranju, popularno nazvan 'zakon o švicarcima', izglasovan u Saboru, korisnici kredita u švicarskim francima počeli su dobivati obračune s umanjenim ratama kredita, javlja HRT

Od početka godine stupile su na snagu odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju koje su smanjile kamatne stope za stambene kredite vezane uz švicarski franak. Temelj za određivanje snižene kamatne stope od 3,23 posto bio je izračun HNB-a, prema kojem prosječna ponedirana kamatna stopa u 13-godišnjem razdoblju na stambene kredite vezane uz švicarski franak iznosi 4,62 posto.

Na tu kamatu Zakon o potrošačkom kreditiranju predviđa 30-postotni diskont, dakle kamata je umanjena na 3,23 posto. Takvi uvjeti, predviđa zakon, vrijedit će za sve kredite vezane uz stranu valutu tijekom razdoblja u kojem je ta valuta aprecirala više od 20 posto u odnosu na tečaj na dan sklapanja ugovora, kao što je to trenutno slučaj s frankom.

Prema podacima HNB-a, trenutno je aktivno oko 55.800 stambenih kredita u francima ili s valutnom klauzulom u 'švicarcima'.

Smanjena naplata korisnicima stambenih kredita samo je socijalna mjera - komentiraju u udruzi Franak. Izostavljeni su ostali, poput dužnika s hipotekarnim kreditima. Uz diskriminaciju, kažu, krši se i zakon jer je Ministarstvo dopustilo bankama da jednostrano određuju fiksnu maržu

'To je suprotno Zakonu o obveznim odnosima kojim je propisano da se ne smije nijedna ugovorna obveza određivati samovoljno, nego mora postojati volja obiju ugovornih strana', kazao je Goran Aleksić iz Franka. U novi kolektivni proces, u kojem najavljuju podizanje tužbe dužnika u eurima, kažu u udruzi - zasad ne idu.

Ne zbog nedostatka dokumentacije, dodaju, već dobre volje da problem riješe s državnim institucijama.