SRPSKI TABLOIDI ŠIRE FOBIJU

'Počela sezona lova na srpske turiste!'

07.05.2011 u 19:28

Bionic
Reading

Beogradski tabloid Press Online u današnjem je izdanju donio veliki članak s naslovom 'Počela sezona batinanja u Hrvatskoj!' Srpske se čitatelje upozorava da je 'sezona' ove godine počela ranije zbog haške presude Anti Gotovini

Tekst je baziran na jednom razbijenom automobilu i na jednoj verbalnoj prijetnji. Milanu S. u Dubrovniku je prije dva dana razbijen džip, i to nakon što je prethodno neuspješno zapaljen. Pronađen je počinitelj, 20-godišnjak, ali kako ne bi ispalo da se radi samo o jednom incidentu, Press Online žuri dalje opisujući kako je 'srpski bračni par koji je želio ostati anoniman' na Pelješcu doživio neugodnosti kada ga je na ulici prijetnjama zasula neka žena.

Hrvatski turizam posljednjih je godina usmjeren na vraćanje gostiju iz Srbije, promotivne kampanje otvoreno igraju na nostalgiju za predratnim vremenima, a sve više Srba sve je sklonije opet guštati na hrvatskom Jadranu, nakon što su skoro dva desetljeća na more odlazili mahom u Crnu Goru ili Grčku.

Žuta štampa upozorava da je 'bre' i ekavicu opasno koristiti 'južno od Kvarnera'. Klasičnim metodama nabrijavanja informacija i raspirivanja međuetničke mržnje (dobro poznatima i u hrvatskoj propagandi), srpski tabloid portretira navodnu nacionalističku histeriju u Hrvatskoj.

U tome mu, naravno, strastveno pomaže splitski gradonačelnik i 'ruralni rasist' Željko Kerum, koji međuetničku mržnju i fobiju u zadnje vrijeme širi otprilike čim otvori usta. Činjenica je da je čelnik najvećeg hrvatskog grada na Jadranu nakon haških presuda održao skandalozan malomišćansko-ultradesničarski govor garniran pjesmom u kojoj je, kako interpretira Press Online, 'prisvajao Banat i Bačku'.

Tekst Press Olinea možete pročitati ovdje.