očuvanje tradicije

Počela s radom prva hrvatska zaklada u Beogradu; u srbijanskoj prijestolnici živi oko 7000 Hrvata

13.11.2020 u 12:42

Bionic
Reading

U Beogradu je držana prva sjednica Upravnog odbora novoosnovane Fondacije „Antun Gustav Matoš“ koju je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) formiralo radi okupljanja i poticanja aktivnosti oko 7.000 Hrvata u glavnom gradu Srbije, navode u petak mediji na hrvatskom u Vojvodini

Očuvanje, njegovanje i prezentiranje suvremene i tradicijske kulture Hrvata iz Beograda, te promicanje i unaprjeđivanje njihove umjetnosti, znanosti i obrazovanja, neki su od ciljeva ove zaklade.

Predložena prva upraviteljica zaklade Katica Naglić rekla je za program na hrvatskom jeziku Radiotelevizije Vojvodine (RTV) kako ih čeka teška zadaća okupljanja i organiziranja pripadnika hrvatske zajednice u Beogradu.

Po njezinoj procjeni, u glavnom gradu Srbije živi oko 7.000 Hrvata koje je pokušalo aktivirati nekoliko manjih udruga kulture, no najveći je problem bio nedostatak prostora. Naglić je izrazila nadu da će službeni prostor koji je HNV nedavno dobio od državnih tijela Srbije oživjeti hrvatsku zajednicu u Beogradu.

Održavanje prve sjednice Upravnog odbora Fondacije „Antun Gustav Matoš“ i predlaganje prve upraviteljice predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je nazvala povijesnim događajem za Hrvate u cijeloj Srbiji.

„To će biti najvažnija zadaća Fondacije – da otvori prostor za sve one kojima je stalo do očuvanja i razvoja hrvatske zajednice“, rekla je među ostalim predsjednica HNV-a na sjednici.

Sjedište Fondacije, kao i hrvatskih udruga te područnog ureda HNV-a, bit će u novom službenom prostoru u središtu Beograda. Ugovor o dodjeli ureda su 23. rujna potpisali čelnici HNV-a i Republičke direkcije za imovinu Srbije.

Vodstvo hrvatske manjine drži da je to veliko postignuće za ovdašnje Hrvate ostvareno na novome valu normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske.

Hrvate u Beogradu do sada su okupljale udruge i katolička crkva.

Zajednički prostor u središtu glavnog grada ustupljen je nakon višegodišnjih pregovora Srbije i Hrvatske i inzistiranja čelnika hrvatske manjine, navodi program na hrvatskom RTV-a. Oni su se pozivali na primjer srpske manjine čije vodstvo godinama ima službene prostore u centru Zagreba.