dodjelila srbijanska vlada

Hrvatskoj zajednici i udrugama kulture dodijeljen prostor u središtu Beograda: 'Zvuči kao floskula, ali je točno: Ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji'

23.09.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji preuzelo je u srijedu prostor u središtu Beograda koji mu je srbijanska vlada dodijelila za potrebe područnog ureda HNV-a i mjesnih udruga kulture, a ugovor su potpisali čelnici HNV-a i Republičke direkcije za imovinu Srbije

Srbijanska vlada usvojila je 10. rujna Zaključak o davanju na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću nepokretnosti u Beogradu koja je u vlasništvu Republike Srbije, na neodređeno vrijeme i bez naknade, a ugovor o dodjeli potpisali su direktor direkcije Jovan Vorkapić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Predsjednica HNV-a zahvalila je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Republičkoj direkciji za imovinu te svim sudionicima u dogovorima koji su doveli do toga da se HNV-u i hrvatskim udrugama kulture koje djeluju na području Beograda i Srbije osigura lokacija u samom središtu grada, koja će, kako je rekla, "biti vrlo reprezentativna za hrvatsku zajednicu".

Potpisivanje ugovora Vojnić je ocijenila kao "jedan od izuzetnih primjera kako možemo relaksirati srpsko-hrvatske odnose, kako se taj dobar val pozitivne politike može širiti", dodavši da na tom tragu treba i dalje nastaviti i ostaviti iza sebe sve poteškoće u zadnjih nekoliko godina, od pokretanja inicijativa do današnjeg potpisivanja ugovora.

Po njezinim riječima, novi prostor biti će vrhunski centar u koji moći će dolaziti eminentni umjetnici, glazbenici, pjesnici, i koju će biti točka povezivanja ne samo hrvatskog naroda, već i pripadnika drugih nacionalnosti.

Vojnić je najavila da će kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, koja je ustupljena hrvatskoj zajednici u Srbiji i preuređena da bude središte, svečano biti predana 16. listopada, te da će toj ceremoniji nazočiti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Izrazila je nadu da će se "nastaviti pozitivna politika" koja je dosad ishodila dodjelu ta dva prostora za djelatnosti hrvatske zajednice u Srbiji.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić podsjetio je da su finalni dogovori o dodjeli prostora uslijedili poslije sastanka predstavnika hrvatske zajednice sa srbijanskim predsjednikom koncem kolovoza, koji je i osobno stao iza toga.

"Ovo je za nas jako važno, jer hrvatska zajednica može i u Beogradu imati svoj reprezentativni prostor", rekao je Vorkapić.

"Bez prostora i okupljanja, bez susretanja i djelovanja - zajednica i nije zajednica. Središte većine naših institucija jest u Subotici, a - uz kuću bana Jelačića u Novom Sadu - na ovaj način institucionalno i prostorno zaokružujemo ključne točke. Ti prostori bit će multifunkcionalni, za kulturne udruge i programe, društvena događanja", rekao je predsjednik Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Čelnici HKC-a u Beogradu, predsjednica Ljiljana Crnić i potpredsjednik Aleksandar Alač, bili su među najustrajnijima u nastojanjima da se hrvatskim udrugama kulture osigura prostor za djelovanje u srbijanskoj prijestolnici, u čemu su imali iznimnu potporu Veleposlanstva RH, poglavito donedavnog veleposlanika Gordana Bakote.

"Prostor dodijeljen hrvatskoj zajednici u Beogradu produkt je dugogodišnjeg nastojanja HKC-a, uz veliku potporu Veleposlanstva RH u Srbiji i HNV-a. Zvuči kao floskula, ali je točno: ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji, Beogradu i za sam Beograd i Srbiju. Vrata našeg centra bit će otvorena svim dobronamjernim ljudima", izjavio je potpredsjednik HKC-Beograd Aleksandar Alač.

Dodijeljeni prostor površine je 160 četvornih metara i nalazi se u središtu grada, na Studentskom trgu, u neposrednoj je blizini Rektorata beogradskog Sveučilišta, Kolarčevog narodnog sveučilišta, Filozofskog, Filološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, Narodnog kazališta, te Narodnog i Etnografskog muzeja.

Kuriozitet je da je prostor, dodijeljen danas HNV-u i mjesnim udrugama kulture, zapravo nekadašnji stan prvog demokratski izabranog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 12. ožujka 2003. Đinđić je u tom stanu živio s obitelji do početka travnja 2002., kada je preselio u službenu rezidenciju koja pripada predsjedniku srbijanske vlade, u Užičkoj 40 na Dedinju.