dubrovnik

Počela sanacija odlagališta Grabovica, prvi korak ka zatvaranju

09.07.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Počela je prva faza sanacije dubrovačkog odlagališta komunalnog otpada Grabovica, vrijedna 12,25 milijuna kuna, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u utorak da je to prvi koraku ka konačnom zatvaranju tog deponija, što se planira do kraja 2020. godine

Sanacija odlagališta Grabovica počela je prije nekoliko dana i prva faza trebala bi biti završena do kraja ove godine. Tijekom obilaska radova gradonačelnik Franković rekao je da se paralelno traži alternativna lokacija odlaganja otpada, za vrijeme nakon zatvaranja Grabovice, a do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lučinu razdolju.

'Lokacija kod Ploča, koju je prvotno odredilo Ministarstvo zaštite okoliša, otpala je zbog iskazanog nezadovoljstva građana Ploča, koje njihova gradska vlast o tome nije obavijestila, premda je to bilo poznato godinu dana. Sad kroz ekonomske analize biramo između tri ili četiri lokacije i nadam se da ćemo je izabrati do kraja godine. Time bismo ubuduće imali zajamčen odvoz otpada, premda će biti financijski zahtjevan za Grad Dubrovnik i tvrtku Čistoća', objasnio je Franković.

Dodao je da su u tijeku pregovori s Ministarstvom vanjskih poslova i tijelima susjedne Bosne i Hercegovine o suglasnosti za kratkotrajni svakodnevni prelazak državne granice tijekom izvođenja radova. Smatra da projekt Županijskog centra za gospodarenja otpadom kasni iz objektivnih razloga, u prvom redu zbog različitih politika iz Ministarstva zaštite okoliša u prošlosti.

'Svaki od tri ili četiri ministra imao je različit stav pa je došlo do kašnjenja. Ne znamo kad će se centar izgraditi. Ishodi se lokacijska dozvola, a možda ćemo centar dobiti za četiri do pet godina', procijenio je Franković.

'Radimo na tome da takav odvoz ne utječe značajno na cijenu usluge. U konačnici je cilj otpad naplaćivati po proizvođaču, a ne kvadraturi, gdje je izračun znao često biti pogrešan', dodao je Franković.

Završetak 1. faze sanacije preduvjet za prijavu na EU fondove

Gradski pročelnik za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski rekao je da se u prvoj fazi sanacije postavlja nova folija s drenažnim sustavom, a sanirat će se i dvije lagune za skupljanje oborinskih voda s odlagališta, kao i pripadajući objekti te spremišta za zaposlenike. Direktor Čistoće Marko Iveković izvijestio je kako je završetak prve faze sanacije preduvjet za prijavu konačnog zatvaranja odlagališta na fondove Europske unije.

Dodao je kako je Udruga gradova pokrenula inicijativu da bi se revidirali ili ublažili kriteriji Ministarstva zaštite okoliša o kažnjavanju onih koji ne riješe pitanje odlaganja otpada. Ugovor o izvođenju radova u prvoj fazi sanacije odlagališta komunalnog otpada Grabovice, vrijedan 12,25 milijuna kuna, potpisan je u svibnju, a radove izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o..

Nakon sanacije i zatvaranja, najavljeno je tada, Grabovica će biti područje za jahanje konja, a u neposrednoj blizini bit će i dugo očekivani azil za napuštene životinje. Radovi se u prvoj od ukupno dvije faze izvode na površini od pola hektra, a trebali bi biti završeni kroz šest mjeseci.

Prva faza sanacije obuhvaća rekonstrukciju građevina, ulazno-izlazne zone i kaseta s odvodnjom te gradnju cisterne za tehnološku vodu, sabirnog bazena za otpadne i pročišćene tehnološke vode, vage, taložnika i separatora ulja i masti za plato pranja vozila te rubnih kanala i ograde.

Grabovica, na nadmorskoj visini od 421 metra i 2,5 kilometra udaljena od mjesta Osojnika, službeno je odlagalište otpada grada Dubrovnika i okolnih općina Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Konavala od 1982. godine. Projekti sanacije i zatvaranja odlagališta počeli su 1996. godine.