FIMI MEDIA

Počela rasprava na Vrhovnom sudu u slučaju Sanadera i HDZ-a

  • Autor: A. Ž. /HRT/Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2015 09:57
  • Objavljeno 28.09.2015 u 09:57
5 Saslušanje Ive Sanadera

5 Saslušanje Ive Sanadera

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Vrhovni sud počeo je raspravljati o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici - slučaju Fimi media - u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ

Vijećem Vrhovnog suda predsjedava sutkinja Senka Klarić Baranović, članica je Ileana Vinja, a sudac izvjestitelj je Marijan Svedrović. Ročište je počelo oko 9,15 sati čitanjem naglasaka iz ranije presude, nakon čega će svoje žalbe obrazložiti obrana okrivljenika te tužiteljstvo.

Žalbe na nepravomoćnu presudu iz ožujka prošle godine odmah nakon proglašenja najavili su odvjetnici većine optuženika, ali i Uskok nezadovoljan visinom kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno. Maček je jedini od okrivljenika koji se nije žalio na izrečenu mu kaznu.

Za javnu sjednicu i raspravu o žalbama na nepravomoćnu presudu iz ožujka prošle godine Vrhovni sud je zakazao tri raspravna dana, od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno. Već se neko vrijeme spekulira kako bi odluka Vrhovnog suda mogla značiti da bivši premijer izlazi na slobodu.

Premda se na pisanu, detaljno obrazloženu sudsku odluku može čekati mjesecima, neposredno nakon završetka javne rasprave bit će poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi odmah biti pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

No u tom 'scenariju' ipak neće biti odmah poznato koji je dio presude ukinut, odnosno je li nepravomoćna presuda pala zbog nedjela za koja se teretio Sanader, njegovi suokrivljenici ili pak HDZ kao prva hrvatska stranka koja se zbog korupcije našla na optuženičkoj klupi.

Zašto bi presuda možda mogla pasti?

Sanader je zbog Fimi medije osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravomoćna, morat će vratiti 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Mediji su, podsjetimo, već nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju, počeli pisati da će Vrhovni sud srušiti presudu. Nagađaju da bi HDZ mogao biti oslobođen krivnje, između ostaloga i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u Kaznenom zakonu, dok se u odnosu na Sanadera spominjala povreda tzv. konfrontacijskog prava.

Sutkinja: Javne tvrtke 'bankomat' Sanaderove skupine

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nepravomoćnu je presudu donijela u ožujku prošle godine, ističući u obrazloženju da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat', ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze. U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu.

Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkrio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Sve je to, po riječima sutkinje, dovelo do toga da HDZ, kao stranka na vlasti, pod Sanaderovim vodstvom u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!