GRAD POD OPSADOM

Bandić se pridružio norijadi, maturantice poručile: 'Sada medicinska sestra, sutra Krankenschwester'

22.05.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Za više od 30 tisuća hrvatskih maturanata danas je posljednji dan nastave, što znači da je na rasporedu norijada. Najviše ih se okupilo na Trgu bana Jelačića, gdje su se mnogi okupali u Manduševcu, nakon čega su krenuli prema krajnjoj destinaciji - parku Bundek. Na njihovoj ruti vladalo je pravo opsadno stanje, pa se građanima savjetovalo da izbjegavaju centar grada. U 11.55 sati, maturantima se pridružio gradonačelnik Milan Bandić

Bandić je, već tradicionalno, poveo povorku s Trga bana Jelačića prema parku Bundek. Povorku su pratile zdravstvena ekipa, prometna policija i zaštitari, a medicinari su zasad imali jednu intervenciju, nakon što je maturantu pozlilo.

Raspjevani i rasplesani maturanti slave uz brojne rekvizite, poput neizostavnih zviždaljki, alkohola i brašna, a odjeveni su u šarene razredne majice s natpisima poput 'Naše kute životinje se plaše, zbog čega se repom više ne maše', 'Dvije ploče jedan izolator, mala moja to je kondenzator', 'Odlazak u Njemačku u obzir ne dolazi, dok zadnji kukac po Hrvatskoj plazi' te 'Kruha i integrala'. U Bjelovaru, maturantice su razvile transparent s natpisom: 'Sada medicinska sestra, sutra Krankenschwester'.

  • +130
Norijada 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Povorka se kretala trasom Trg bana Josipa Jelačića - Praška - Zrinjevac - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara - Hrvatske bratske zajednice - Most slobode - Ulica Damira Tomljanovića Gavrana - park Bundek. Prije i za vrijeme prolaska kolone pješaka promet navedenim ulicama bio je u potpunosti zatvoren, a na prilaznim pravcima otežan.

Mlade je na Trgu zabavljao glazbeni program u izvedbi DJ Turk & Jocker, uz pratnju Jakše Jordesa na saxofonu, animatora Marka Petra Oreškovića i Lea Milea. Program na Bundeku trajat će do 21 sat, a maturante će zabavljati Turk The DJ, Phillip J & Monks, Domagoj Ivanković (Sax), Kings band live, DJ Vilim Haramina, DJ Go Cut & Domagoj Ivanković te kao specijalno iznenađenje Indira Forza. U parku će cijelo vrijeme dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa bit će osigurane pojačane linije javnog gradskog prijevoza.

Izvor: Pixsell

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jutros je maturantima zaželjela puno sreće i uspjeha u budućnosti, istaknuvši kako vjeruje da će na završetku srednjoškolskog obrazovanja sretno ući u studentske ili poslovne vode.

'Drage učenice i učenici, nadam se da uspješno privodite kraju svoje srednjoškolsko obrazovanje. Nadam se i vjerujem da ćete s uspjehom položiti državnu maturu ili završne ispite i da ćete nakon toga naći svoje mjesto ili na fakultetima, visokim školama i veleučilištima, ili se uspješno zaposliti i naći kvalitetan posao, ili, zašto ne, sami osnovati tvrtku i samozaposliti se', istaknula je ministrica u poruci objavljenoj na njezinoj facebook stranici pozvavši učenike da pri izboru fakulteta vode računa o mogućnostima zapošljavanja.

Norijada se održava i u gradovima na sjeveru Hrvatske. U Varaždinu i Čakovcu običaj je da se maturanti maskiraju u temu koju odabere razred, a najbolji su osvojili i vrijednu nagradu. Slavlje završetka srednjoškolskog obrazovanja za varaždinske maturante traje tri dana: Maturantika u Varaždinu započela je još u ponedjeljak mimohodom maturanata, javlja Srednja.hr.

>>>Osječko-baranjski maturanti 15. put plešu quadrillu

Za najbolju masku u Varaždinu je odabrana ona učenika Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole koji su se odjenuli u papirnatu vrećicu s kokicama. Ovogodišnja je nagrada je izlet u adrenalinski park Accredo Zasadbreg, izvijestio je Varaždinski.hr.

U utorak je na rasporedu u Varaždinu bio sportski dan. U Parku mladih, maturant su uz stručno vodstvo fitness trenera vježbati na spravama.

Već tradicionalno, slično kao i u nekolicini hrvatskih gradova, posljednjeg dana Maturantike, u srijedu, pleše se quadrilla. Taj francuski dvorski ples maturanti su otplesali točno u podne na Trgu kralja Tomislava ili Kapucinskom trgu. Fešta se nastavlja u Parku mladih uz glazbeni program.

Više od dvije tisuće maturanata iz Osječko-baranjske županije županije oprostilo se od srednjoškolskih klupa točno u podne quadrillom u Osijeku, Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu.

U Osijeku se plesalo na uobičajenoj lokaciji - ispred zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Županijskoj ulici, nakon čega je na izletištu na lijevoj obali Drave za maturante organizirana zabava uz glazbu nekoliko DJ-a do večernjih sati.

  • +11
Osječki maturanti pripremaju se za ovogodišnju quardrillu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Humanitarne akcije

Maturanti zagrebačke XV. gimnazije organiziraju akciju u kojoj će živežne namirnice i higijenske potrepštine donirati socijalnom dućanu u Zagrebu. Svoju humanitarnu akciju odlučili su u još prošloga tjedna održati i maturanti Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, a njome su razveselili bolesnu dječicu.

– Tko kaže da maturanti samo luduju? Naši učenici četvrtog razreda jezične gimnazije u svojim su kostimima profesora Baltazara pjesmom i plesom razveselili mališane na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Humanost u Gimnaziji postaje prirodna stvar, a jezičari svakako prednjače, poručili su iz te škole, javlja Srednja.hr.

ZBOGOM SREDNJOJ

[FOTO/VIDEO] Počela je norijada: Pogledajte kako se ludira više od 30.000 hrvatskih maturanata

Pogledaj galeriju
  • +127
Norijada 2018. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX