OTKRIVENE MASOVNE GROBNICE

Počela bitka za Tripoli!

24.02.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Kako javljaju posebni izvjestitelji El Paísa, dnevnika koji poput The New York Timesa i mnogih drugih u stopu prate zbivanja u Libiji, zemlja je podijeljena u dva bloka i sve ukazuje na građanski rat koji će imati svoju kulminaciju u bitki za Tripoli, kamo su pobunjenici krenuli s istoka i sa zapada Libije, pa i zbog toga što se Gadafijeva vlast svela na kontrolu glavnog grada

Nakon što su zauzeli strateške gradove kao što su Zuara, Zauiya i Sabratha, pobunjenici koji su krenuli iz graničnog mjesta s Tunisom, Rasa el Adjira, idu prema Tripoliju, ali još moraju zauzeti Al Mayag i Al Mashashitu, koji su svega 50 km od Tripolija.

Glavni grad se napada i s istoka, jer su proturežimske snage, nakon vrlo važne pobjede u Tobruku i Bengaziju, sada u Musrathi, 200 km od Gadafijeva skloništa.

Pukovnik Moamer el Gadafi ima sve više problema s vlastitim snagama jer su dezerteri sve brojniji pa se služi plaćenicima koji siju strah među građanima.

Na svojoj stranici madridski dnevnik je objavio video u kojem se vidi kako se kopaju masovne grobnice tik do plaže u Tripoliju, a organizacije za ljudska prava dojavljuju da su one za žrtve represije u glavnom gradu.

Diktator je poslao urgentne poruke da se plaćenici, razbacani po zemlji, vrate u Tripoli zbog obrane. Prema rijetkim slikama koje stižu iz tog grada, na njegovim su ulicama tenkovi i naoružani ljudi koji pucaju na svakog civila koji im djeluje sumnjivo.

Osim što ima velikih problema s otkazivanjem poslušnosti vojnika, Gadafi ostaje bez važnih suradnika. Nakon ostavke ministara pravosuđa, obrane i iseljeništva, ostavio ga je i njegov najvjerniji pratilac u revoluciji, ministar unutarnjih poslova, general Abdulah Yunis.

Preko državne se televizije oglašavaju podupiratelji režima tražeći predaju pobunjenika, ali je stvarnost takva da su Gadafiju dani odbrojeni.

Situacija je toliko dramatična da je Gadafi naredio smaknuće 17 pilota koji su odbili bombardirati pobunjeničke enklave u Zaui, 44 km od Tripolija.

Dnevnik Quryna, u vlasništvu obitelji Gadafi, izvještava da se jedan zrakoplov srušio u okolici tog grada jer su piloti skočili padobranima da bi izbjegli izvršiti naredbu - pucati po prosvjednicima.

Jedino mjesto gdje se u glavnom gradu vidi stanje totalnog kaosa je zračna luka, zagušena tisućama stranaca koji pokušavaju pobjeći iz zemlje.

Prema izjavama talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, broj mrtvih nije oko 300, koliko tvrde službeni libijski izvori, već najmanje 1.000, ali izvjestitelji iz više europskih medija koji napreduju prema Tripoliju zajedno s pobunjenicima govore o velikim i teškim borbama, pa je i ta brojka sasvim sigurno premašena.

Ukoliko, kojim slučajem, Gadafi i preživi bitku za Tripoli, bježeći u zadnji tren iz zemlje, čekat će ga međunarodna tjeralica jer bivši ministar pravosuđa Mustafa Abdul al Jeleil tvrdi da posjeduje nepobitne dokaze da je sam Gadafi naredio rušenje Pan-Amova Boeinga iznad škotskog grada Lockerbyja 1988, kada je poginulo 270 osoba. Međutim, borci koji se iz Rasa el Adjira (a među njima ima i dosta dobrovoljaca iz Tunisa i Maroka) upućuju prema Tripoliju kažu da će Gadafi okončati svoju 42-godišnju vladavinu samo smrću.

Informacije je jako teško dobiti, osim od građana koji neke vijesti i slike stavljaju na internet i Youtube, jer su strani novinari optuženi da su agenti Al Kaide pa je plaćenicima naređeno da pucaju i po njima, a naročito po televizijskim ekipama.

Masovne grobnice kod Tripolija