DESNA RUKA, LIJEVI DŽEP

Po čemu su Hrvati slični Izraelcima?

11.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Gotovo tri četvrtine Izraelaca vjeruje da su izraelske vladine agencije korumpirane i da su pod vanjskim pritiskom, navodi se u istraživanju koje je provela nevladina udruga Transparency International. Jedina vlada koja ima lošiju percepciju javnosti u tom pogledu je Grčka, pokazalo je istraživanje, piše izraelski Haaretz. I Hrvati, kao i Izraelci, smatraju da je korupcija u Hrvatskoj u protekle dvije godine narasla, a najkorumpiranijim sektorom hrvatski građani, slično kao i izraelski, smatraju političke stranke, javne službenike i sudstvo

Nekih 73 posto Izraelaca vjeruje da se vladine agencije motivirane u cijelosti ili velikim dijelom od malih grupa koje promiču strani interes. U SAD-u, ta brojka iznosi 64 posto, u Meksiku 62 posto, u Finskoj 28 posto te u Norveškoj pet posto. U Grčkoj 83 posto ispitanika dijeli takvo mišljenje o vladajućima.

Šezdeset i tri posto Izraelaca koji su sudjelovali u anketi tvrdi da je razina korupcije u Izraelu porasla u posljednje dvije godine. Trideset i osam posto tvrdi da je korupcija ostala na istoj razini - što se smatra relativno visokim u zapadnom svijetu.

Transparency International anketirao je 1.004 Izraelca koristeći online upitnik od rujna 2012. do ožujka 2013. Izvješće je objavljeno u izraelskom Transparency Internationalu, lokalnom ogranku ove nevladine organizacije. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 114 tisuća ispitanika iz 107 zemalja.

Prema istraživanju, više Izraelaca vjeruje da su osobni kontakti i 'pretjeran utjecaj' važni za dobivanje javnih usluga nego građani bilo koje druge zapadne države. To misli čak 96 posto izraelskih ispitanika. Od toga 89 posto tvrdi da su osobni kontakti 'vrlo važni', a sedam posto je reklo da su 'umjereno važni'.

Dvanaest posto Izraelaca navodno je podmitilo vladine agencije u protekloj godini, a devet posto ih je dalo mito da ubrza proces vezan uz stambeno pitanje, piše Haaretz.

Na globalnoj razini oko 27 posto ispitanika u zemljama koje su sudjelovale u anketi reklo je da su dali mito u proteklih godinu dana.

Vladine institucije koje Izraelci percipiraju kao najkorumpiranije su političke stranke i rabinat. U prosjeku, ispitanici su dali političkim strankama ocjenu 4,2 na skali od jedan do pet, s time da je pet najviša razina korupcije, a vjerske institucije koje sudjeluju u vladi dobile su ocjenu 4,1.

Iza političkih stranaka i rabinata, Izraelci su rangirali javne službenike kao treće, a četvrto mjesto dijele poslovni sektor, mediji, Knesset i policija. Pravosuđe i vojska ocijenjeni su kao 'manje korumpirani'.

Hrvati pak najmanje korumpiranima ocjenjuju vojsku i vjerske organizacije.

Ispitanici su također pokazali nedostatak povjerenja u vladine želje za suzbijanje korupcije; 71 posto Izraelaca tvrdi da su vladini napori u borbi protiv korupcije neučinkoviti, u usporedbi sa 54 posto ispitanika širom svijeta koji imaju takvo mišljenje. Samo 11 posto Izraelaca reklo je da vjeruje da su napori vlade bili su učinkoviti, u usporedbi sa 22 posto u svijetu.