TEŠKE OPTUŽBE

Pljačka Ine: Završeno ispitivanje u USKOK-u, šteta dosegnula milijardu kuna. Reagirao ministar Filipović

28.08.2022 u 09:08

Bionic
Reading

Direktor u Ini Damir Škugor za kojeg se sumnja da je omogućio prodaju plina ispod cijene kako bi se kasnije preprodao na tržištu i tako oštetio tvrtku za oko milijardu kuna, ispitan je danas u USKOK-u. Sada bi tužitelji trebali objaviti što točno stavljaju na teret osumnjičenima, a očekuje se da će tražiti i određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora

Sinoć je završeno pretraživanje stanova, kuća i ureda uhićenih u akciji policije i USKOK-a u Zagrebu te na osječkom, splitskom i šibenskom području. Sumnjiče se za malverzacije u trgovanju plinom na štetu Ine i još jednog trgovačkog društva. Osim policije i USKOK-a, u razotkrivanje slučaja bili su uključeni Ured za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo financija i Porezna uprava. Privedeni su direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor i njegov otac Dane, potom predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Policija je danas u prostorije Uskoka dovela Škugora na ispitivanje. Ostali su ispitani jučer i potom vraćeni pritvorskom nadzorniku na Oranice.

  • +18
Djelatnici USKOK-a dovode na pretres Josipa Šurjaka Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

'Preko sat i pol trajalo je ispitivanje direktora trgovine prirodnog plina u Ini Damira Škugora. Saznajemo da je zakazano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu i to za 16 sati, odvjetnici kažu da bi to moglo biti i nešto kasnije', izvijestila je HRT-ova reporterka Matea Šeparović, dodajući kako praksa nalaže da prije samog ročišta i Uskok izda svoje priopćenje iz kojeg će biti jasno za što konkretno terete petorku.

Među ostalim pretražen je i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjaka uhićenoga na Hvaru.

Na računu Škugorovog oca bila je pozamašna svota novca, a danas se saznaje da je pronađeno više od 500 milijuna kuna što je bio svojevrsni alarm poreznoj upravi i nadležnim tijelima da pokrenu istragu koja je trajala gotovo dvije godine, izvijestio je HRT, nakon što je doznao da je Ured za sprečavanje pranja novca blokirao određene iznose na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima veće od 800 milijuna kuna.

  • +9
Privođenje Škugora na ispitivanje Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac/Cropix

Danas se doznaje kako je ta šteta zapravo dosegnula milijardu kuna.

Ispitivanja se i danas nastavljaju, a HRT saznaje da je ministar gospodarstva Davor Filipović koji je bio član nadzornog odbora Ine sazvao hitan sastanak s upravom Ine koji je odredio za ponedjeljak.

  • +3
U akciji USKOK-a priveden Goran Husić / Kuća u Kišpatićevoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Uskoka će u nedjelju objaviti hoće li protiv uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje bit će dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

Prema neslužbenim podacima osumnjičenici su izvlačili novac iz Ine preko tvrtke OMS Ulaganja osnovane 2019. Već u prvoj godini poslovanja ta je tvrtka navodno ostvarila prihode od preko 220 milijuna kuna.

  • +2
Uhićenja zbog malverzacija oko Ine / Priveden Damir Škugor Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Preko tvrtke Plinara istočna Slavonija, koja je od ranije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, OMS je navodno kupovao plin također ispod tržišne cijene i prodavao ga na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

Tako zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.