NAJAVLJENE I KAZNE

Plinara nastavlja s isključivanjem

11.01.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Gradska plinara Zagreb i danas nastavlja isključivati potrošače u kategoriji poduzetništva; u većini tvrtki isključenja se provode bez problema, ali u nekima se ne poštuje odluka Vlade i Ministarstva gospodarstva o mjerama 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe plinom, doznaje se danas u Gradskoj plinari

Prema podacima Gradske plinare Zagreb, na njenom distribucijskom području treba isključiti oko 900 industrijskih i drugih nezaštićenih potrošača, kao što su trgovački centri i slično, a tijekom jučerašnjeg dana isključeno je njih 200-tinjak, od čega je 30-ak tvrtki odbilo iskopčenje.

Zbog nepoštivanja odluke tvrtke se mogu sankcionirati novčanim kaznama koje dosežu i do 500 tisuća kuna, a ukoliko se slične stvari, odnosno nepoštivanje ponove i tijekom današnjeg dana, Gradska će plinara javno objaviti listu tvrtki koje odbijaju isključenje, izjavio je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan.

Iz Gradske plinare Zagreb stoga ponavljaju apel potrošačima da omoguće djelatnicima Plinare da rade svoj posao i provedu iskapčanje, kao i da racionalno troše plin.

Zbog niskih temperatura i povratka građana sa skijanja iz zagrebačke plinare ponavljaju i apel građanima za racionalnom potrošnjom.

Ako se grijanje smanji samo za jedan stupanj to utječe i na smanjenje potrošnje za 6 posto, ponovio je Šestan podsjećajući građane da smanje temperaturu grijanja ako napuštaju stan.
Gradska plinara Zagreb plinom opskrbljuje oko 240 tisuća kućanstava.

U Hrvatskoj su od jučer od 8 sati na snazi mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, odnosno mjere obustave plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).