NAJVEĆA TRAGEDIJA U POVIJESTI GLAZBE

Plesali su do 7 ujutro, a onda je krenuo masakr: 'Pravila sam se mrtva i tako preživjela'

09.10.2023 u 21:37

Bionic
Reading

Cijeli svijet već dva dana zaprepašteno prati događaje u Pojasu Gaze, a najveći šok izazvala je priča o glazbenom festivalu održanom u kibucu Re'im, tek 5 kilometara udaljenom od sigurnosne barijere prema Gazi, na kojemu su pripadnici Hamasa ubili najmanje 260 ljudi. Prema broju mrtvih, ovaj događaj smatra se najvećom tragedijom u povijesti glazbe

Riječ je o festivalu Supernova Sukkot Gathering, lokalnoj verziji poznate psy trance franšize Universo Parallelo koja je krenula iz Brazila. Psy trance specifična je vrsta elektroničke glazbe s psihodeličnim twistom, čiji fanovi putuju po cijelom svijetu kako bi uživali u svom omiljenom zvuku, najčešće se okupljajući upravo na mjestima udaljenima od civilizacije.

Izrael je tradicionalno snažna baza obožavatelja ove glazbe, a neki od međunarodno poznatih DJ-eva i kolektiva poput Astral Projection upravo su iz ove zemlje. Festivali ovakve glazbe održavaju se i u Hrvatskoj, a najpoznatiji je Momento Demento, festival koji se održava u šumi kod Slunja.

Kako izvještava Billboard.com, prenoseći svjedočanstvo Raza Gastera, agenta koji je organizirao nastup nekolicine izvođača na festivalu, originalna lokacija festivala trebala je biti na jugu Izraela, no dogovor za tu lokaciju propao je samo dva dana prije početka. Ipak, festival se odvijao normalnim tokom sve do subote u 6.30 ujutro.

Festival Supernova Sukkot Gathering na kojemu je došlo do masakra Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Tada su se pripadnici Hamasa infiltrirali na festival, počeli pucati na posjetitelje i uzimati taoce. Zavladala je panika, a posjetitelji festivala su se razišli u različitim smjerovima. Ekipe za spašavanje uspjele su ući na poprište festivala tek 36 sati kasnije te zatekle mučan prizor s 260 pronađenih tijela. Oko 250 posjetitelja još uvijek se vode kao nestali.

'Izašli smo iz backstagea i vidjeli smo puno bombardiranje posvuda. Bile su to stotine raketa i minobacača, projektili su letjeli posvuda. Osiguranje festivala isprva je svima savjetovalo da se spuste na pod i dignu ruke iznad glave radi zaštite. No nakon 5-10 minuta ipak su nam rekli da bježimo. To sam i učinio, jer sam znao da je riječ o raketnom napadu', priča Gaster.

Najpopularniji portal psihodelične trance glazbe, južnoafrički medij Psymedia.co.za, dodaje kako se u pustinji istog vikenda održavao još jedan festival pod imenom Miri in the Desert, na koji sukob u Pojasu Gaze nije utjecao.

Esther Borochov, jedna posjetiteljica koja je uspjela pobjeći s festivala, rekla je Reutersu da je preživjela praveći se mrtva u automobilu nakon što je vozač, koji joj je pokušavao pomoći da pobjegne, upucan iz neposredne blizine. 'Nisam mogla pomaknuti noge, bila sam paralizirana', rekla je.

BBC prenosi svjedočanstvo Gili Yoskovich, koja se spasila tako što se sakrila u voćnjaku pomela. Dok su teroristi išli od grma do grma i pucali u ljude, kaže da je bila jako tiha, nije plakala niti se micala. Nakon tri sata čula je glasove izraelskih vojnika i pobjegla na sigurno. Druga svjedokinja rekla je za Channel 12 da je provela četiri do pet sati u tom 'horor filmu u kojem su svi trčali kao ludi'.

Na sinoćnjem koncertu grupe U2 u Las Vegasu, Bono je posvetio izvedbu pjesme 'Pride (In The Name of Love)' žrtvama masakra na festivalu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Conciertos por El Mundo