premijer na otoku

Plenković započeo dvodnevni posjet otoku Hvaru; gradonačelnik ga zasuo problemima koji ih tište zbog pandemije

22.07.2021 u 20:08

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je dvodnevni posjet otoku Hvaru sastavši se s novim hvarskim biskupom mons. Rankom Vidovićem, a potom se susreo i s gradonačelnikom Rikardom Novakom

Kako je priopćila Služba za odnose s javnošću Vlade RH, premijer i biskup su razgovarali o nastavku kvalitetnog dijaloga koji hrvatska Vlada i Katolička crkva vode na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu, kao i suradnji sa Hvarskom biskupijom te imovinsko-pravnim pitanjima, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade RH.

Premijer se potom susreo sa hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom. Predsjednik Vlade istaknuo je predanost Vlade u prepoznavanju potencijala naših otoka te podizanju kvalitete života otočnog stanovništva. U tom kontekstu razgovaralo se o provedbi novog Zakona o otocima i korištenju europskih fondova, kao i provedbi odluka koje su usvojene na Vladinoj sjednici održanoj u Hvaru u listopadu 2018. Od pedesetak tada usvojenih akata, dosad je proveden 31, a u tijeku je provedba 17 akata.

Gradonačelnik Novak upoznao je predsjednika Vlade s problemima s kojima se susreće grad Hvar tijekom pandemije te pitanjima koja su važna za poboljšanje kvalitete života na otoku.

Plenković je rekao i da je Vlada za potpore za očuvanje radnih mjesta u Hvaru isplatila gotovo 33 milijuna kuna čime je obuhvaćeno preko 300 poslodavca i više od 1.200 radnika.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom turističkom sezonom jer se, u usporedbi s prošlom godinom, na Hvaru ostvaruje znatno više dolazaka i noćenja gostiju.

U razgovorima o budućim projektima istaknuta je nužnost poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara, pri čemu je važna izgradnja cestovne infrastrukture Poljice – Sućuraj te Drvenik – Čvor Ravča.

U petak će se premijer Plenković s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem upoznati s dinamikom radova na aglomeraciji Jelsa-Vrboska-Stari Grad.

Kako je priopćeno, cilj projekta je izgradnja sustava odvodnje i rekonstrukcije vodoopskrbne mreže za naselja Stari Grad, Jelsa, Vrboska i Basina te izgradnja dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čime bi se smanjili gubici vode u vodoopskrbnoj mreži. Ukupna vrijednost projekta je veća od 470 milijuna kuna, a iz Kohezijskog fonda odobreno je gotovo 260 milijuna kuna bespovratnih sredstava.