PREMIJER U DALMACIJI

Plenković u Splitu navijao s maskom na licu; otkriveno s kim se nenajavljeno sastao i o čemu su razgovarali

30.06.2021 u 22:49

Bionic
Reading

Premijerov današnji službeni boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostat će, između ostalog, upamćen po tome što se - koliko je poznato - nije susreo s novoizabranim splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, ali se zato nenajavljeno sastao s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH. Čović se Plenkoviću pridružio i na košarkaškoj utakmici Hrvatske i Brazila u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju

Vijest o susretu s Plenkovićem i dvojicom njegovih ministara - Davorom Božinovićem i Gordanom Grlićem Radmanom - Čović je podijelio na svom Twitter profilu, objavljujući da su teme razgovora s članovima hrvatske Vlade uoči utakmice bile izmjene Izbornog zakona BiH, prelazak granice sa Hrvatskom i epidemiološka situacija u BiH.

Podijelio je i fotografiju sa Plenkovićem iz Spaladium arene.

Plenković se pak na Twitteru oglasio o utakmici, čestitajući Hrvatskom košarkaškom savezu na organizaciji turnira u Splitu, uz potporu Vlade, koji će 'pridonijeti promociji hrvatske košarke i kao turističke destinacije'.

Hrvatska košarkaška reprezentacija u Splitu je doživjela debakl, a Brazilci Ace Petrovića, nekadašnjeg izbornika hrvatskih košarkaša, s lakoćom su došli do pobjede uz 27 koševa razlike.

Premijer Plenković u srijedu je sudjelovao na otvorenju radova na izgradnji Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih vatrogasnih snaga u naselju Brčići na području Vučevice. Riječ je o dijelu projekta Firespill koji se provodi kroz program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske, financiran je EU sredstvima, a cjelokupna vrijednost projekta je oko 120 milijun kuna, izvijestila je Hina.

>>> Plenković dolazi u Split, sastaje se s HDZ-ovim županom i odlazi na košarku, ali nema vremena za gradonačelnika Ivicu Puljka

Označavajući početak radova na izgradnji središta premijer Andrej Plenković je istaknuo kako je Vlada darovala zemljište u za izgradnju tog središta u Brčićima i time dala doprinos razvoju Dalmatinske zagore. Po njegovim riječima, lokacija u Brčićima je geografski povoljna jer se nalazi u blizini Divulja gdje je već godinama glavno vatrogasno središte u Hrvatskoj.

  • +13
Andrej Plenković u Vučevici Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

'Ovo novo središte za obrazovanje vatrogasnih postrojbi, projekt je koji se radi kroz prekograničnu suradnju programa Interreg između Hrvatske i Italije i uvjeren sam kako je to još jedan dobar primjer prakse korištenja financijskih sredstava Europske unije," rekao je Plenković. Dodao je kako je novo središte za osposobljavanje vatrogasca iznimno važan projekt za Splitsko-dalmatinsku županiju i cijelu Hrvatsku, jer će se vatrogastvo u Hrvatskoj podignuti na još veću razinu. Ocijenio je da je Vlada kojoj je on na čelu u proteklih nekoliko godina osnažila hrvatsko vatrogastvo. "Imamo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja je na razini središnjeg državnog ureda, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković upravlja godišnjim proračunom oko 450 milijuna kuna,' rekao je Plenković.

U tom pogledu će ovakav centar za osposobljavanje vatrogasnih postrojbi omogućiti da budemo još učinkovitiji i uspješniji u prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama u budućnosti. Njih nažalost nećemo moći izbjeći, izgledno je da će ih biti i zbog klimatskih promjena, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade uputio je zahvalu svima koji su svoj trud i znanje uložili u pripremu tog projekta te izrazio uvjerenje da će se na ovaj način ostvariti kvalitetu hrvatskoga vatrogastva na višoj razini no što je to danas.

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije RERA Jozo Sarač je istaknuo kako će središte u Brčićima imati i ispostavu na području Dubrovačko-neretvanske županije. Po njegovim riječima, središte će osim na osposobljavanju vatrogasaca surađivati i s ustanovama koje se bave morskim havarijama, to jest onečišćenjima mora. "Planirana je nabava vozila, opreme i sustava telekomunikacije te uspostava poligona za vježbanje kako bi se intervencijama osiguralo što manje štete u slučaju prirodnih katastrofa," objasnio je Sarač.