PREDIZBORNA TURNEJA

Plenković u Gospiću posjetio buduću Središnju pismohranu zemljišnih knjiga

05.04.2024 u 19:19

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u petak je posjetio Perušić i Gospić, u kojem je obišao zgradu namijenjenu Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga RH, zgrada je velika 2.300 četvornih metara, a radovi na rekonstrukciji dijela vojarne trajali su dvije godine

Plenkovića je u Gospiću dočekao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a kako je tom prigodom rečeno, buduća zgrada Pismohrane velika je 2.300 četvornih metara te u nju stane 17 kilometara spisa, odnosno 42 milijuna stranica.

Plenković je rekao da je to ulaganje Ministarstva pravosuđa i uprave vrijedno četiri milijuna eura te se financira zajmom Svjetske banke. „Ovime rasterećujemo sve sudove. Kada će bilo tko trebati podatak, uputit će ovdje zahtjev, dokumenti će se skenirati i dati strankama“, objasnio je premijer.

Prije toga je posjetio obnovljeno zdanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Perušić, a tom prigodom mu je općinski načelnik Ivan Turić napomenuo da je prije 21 godinu preuzeo tu dužnost, tada je općinski proračun iznosio milijun kuna, da bi sada izvorni iznosio tri milijuna eura. Izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom sa Županijom ličko-senjskom i ministarstvima te uspjesima u privlačenju novca iz fondova EU. „Očekujem da ćemo 17. travnja pobijediti i feštati“, poručio je referirajući se na predstojeće parlamentarne izbore.

„Činite maksimalne napore za kvalitetan život. Vlada čini velike napore da posebnu pozornost posveti krajevima kojima je potrebna dodatna pomoć. Veliko mi je zadovoljstvo da se vidi napredak cijele Like, i kontinentalnog i obalnog dijela, pa se i tu razvija turizam, a podsjetio bih da smo lani imali prihode od 14,6 milijardi eura, što je za 80 posto više nego 2016. godine kada smo započeli prvi mandat“, rekao je premijer Turiću. U pratnji premijera bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, kandidati za Hrvatski sabor u VII. izbornoj jedinici.

Turić je istaknuo i demografski problem kao jedan od većih, ali i izrazio i optimizam.

Također, Plenković je nazočio i otkrivanju spomen-ploče u na zgradi Doma kulture u Perušiću gdje je 18. ožujka 1990. osnovan HDZ za Gospić, Perušić i Karlobag. Ličko-senjski župan Ernest Petry je napomeno da je jedan od osnivača i njegov otac te da se tada „krenulo na pobjedonosni put stvaranja Hrvatske.

Predsjednik Vlade i HDZ-a večeras će sudjelovati na stranačkom predizbornom skupu u Gospiću.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara s prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.