BIRA SE PREDSJEDNIK HDZ-A

Plenković u 11 sati predaje potpise, hoće li imati protukandidata?

06.07.2016 u 09:11

Bionic
Reading

Danas istječe rok za kandidature za nasljednika Tomislava Karamarka koji je s čela HDZ-a odstupio nakon što je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa utvrdilo da postoji potencijalni sukob interesa u njegovim odnosima s tvrtkom MOL

Rok za predaju kandidatura istječe u ponoć, a Andrej Plenković je najavio da će on svojih 5.000 potpisa predati u središnjici stranke u 11 sati.

HDZ bira predsjednika po načelu jedan član, jedan glas ali i jedan kandidat, a pitanje je hoće li kao i pri prethodnom izboru Tomislava Karamarka birati i samo jednog kandidata.

Jučer se javio široj javnosti nepoznat član stranke iz Međimurja Aleksandar Makovec koji je najavio kandidaturu iz protesta no ni on sam ne vjeruje u prikupljanje potpisa.

Da se neće kandidirati, potvrdili su neki od vodećih ljudi iz stranke, među kojima su Milijan Brkić, Domagoj Ivan Milošević i Zlatko Hasanbegović.

Što od današnjeg dana očekuje, u jučerašnjem razgovoru za MS rekla je HDZ-ova Ivana Maletić, koju se također spominjalo kao moguću kandidatkinju, što je ona otklonila.

'Sve je otvoreno. Moguće je da će biti još koji kandidat. Ako bude, dobro je došao. Onda će krenuti unutarstranački izbori, ali vrlo su kratki - već 17. srpnja.'

Od utrke je odustao Miro Kovač jer, kako kaže, ne želi polarizaciju u stranci. Za šefa HDZ-a ne želi se natjecati ni zamjenik predsjednika Milijan Brkić.

Zlatko Hasanbegović poskočicama se ogradio od jasnog izjašnjavanja kreće li u borbu za čelno mjesto u HDZ-u. Izvjesno je da će HDZ-ovci za izbor imati samo jednog kandidata.