SASTANCI U BRUXELLESU

Plenković: Theresa May čisti nered koji je ostavio Cameron

16.02.2019 u 16:38

Bionic
Reading

Theresa May čisti nered koji je ostavio njezin prethodnik David Cameron, rekao je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković, pokazujući razumijevanje za britansku premijerku koja teškom mukom pokušava na uređen način izvesti Veliku Britaniju iz EU-a

Britanci su se odlučili za brexit na referendumu koji je 2016. sazvao bivši premijer David Cameron, zagovornik ostanka u Uniji.

Nakon objave rezultata dao je ostavku, a svoju nasljednicu May, koja je u kampanji također bila protiv brexita, ostavio da provede "razvod" s Unijom.

"To je bio posve nepotreban refererendum i svi živimo s posljedicama loših političkih procjena prethodnog britanskog premijera", rekao je Plenković na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Budimo otvoreni, Theresa May zapravo čisti tuđi nered", dodao je i istaknuo da je za Hrvatsku najvažniji uređen i predvidljiv izlazak Britanije iz EU.

"Žalimo zbog te odluke, mislimo da ona nije dobra, dapače da je loša i za Britaniju i za EU, ali zajedno s ostalim članicama radimo na tome da do toga dođa na uređen način", istaknuo je Plenković.

Osim na raspravi o budućnosti Europe, o brexitu je na marginama konferencije Plenković razgovarao i s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom.

On se takošer susreo s Markusom Soederom, premijerom Bavarske u kojoj živi 100 tisuća Hrvata, uključujući 50.000 u Muenchenu. Bavarci čine trećinu svih turista koji dolaze u Hrvatsku.

O europskom proračunu od 2021. do 2027. bilo je riječi na sastanku s europskim povjerenikom Guntherom Oettingerom kojemu je prenio da su Zagrebu najvažniji fondovi za kohezijsku i poljoprivrednu politiku te za sigurnost i migracije.

Plenković se sastao i s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem, a do kraja dana trebao bi razgovarati i s predsjednikom Crne Gore i Rumunjske Milom Đukanovićem i Klausom Iohannisom te s predsjednikom kluba pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom