otvaranje hrvatskog doma

Premijer u Subotici: Evo što su Plenković i Brnabić poručili

23.06.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković i premijerka Srbije Ana Brnabić otvorili su u petak Hrvatski dom – Maticu novo sjedište Hrvata u Srbiji i iskazali želju za daljnjim unapređenjem odnosa dviju država

Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove 'Hrvatska riječ' i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Prije toga je održao bilateralni sastanak sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić. Kako su ranije najavljivali iz Vlade, teme razgovora su osnaživanje položaja manjina u obje zemlje, gospodarska, ekonomska i prometna suradnja dviju zemalja te europski put Srbije.

Brnabić u Subotici Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednica srbijanske vlade ocijenila je da današnji Plenkovićev posjet i njezin nedavni posjet Zagrebu daju impuls boljim odnosima te da je važno da su dvije zemlje započele s intenziviranjem dijaloga, da će to biti značajno za stvaranje klime za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Andrej Plenković i Ana Brnabić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković se susreo i s vodstvom hrvatske zajednice u Srbiji. Na svom je Twitteru objavio kako su u Hrvatskom domu Matica u Subotici održali radni sastanak s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić, predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovom i predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. 'U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji', poručio je.

Plenković u Subotici Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Hrvatska Vlada financirala je izgradnju s 1,8 milijuna eura, a otvorenje dolazi netom nakon što je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), postao i ministar u srbijanskoj vladi.

  • +17
Premijer Plenković u nazočnosti srbijanske kolegice Ane Brnabić otvorio novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Kao politički prvak hrvatske zajednice mislim da svi trebamo biti radosni što na ovaj način efektuiramo višegodišnju, kontinuiranu, bogatu i kada je u pitanju količina novca - izdašnu podršku vlade premijera Plenkovića. Vidjeli ste da je to reprezentativni objekt, da će to biti odličan prostor za rad ključnih institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji, da ćemo u tom smislu doseći ono što druge manjinske zajednice imaju u Republici Srbiji', rekao je za HRT Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava u vladi Srbije.

  • +21
Susret hrvatske zajednice u Srbiji s hrvatskim premijerom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Mislimo da je i više nego važno da će na ovom skupu biti prisutna i predsjednica vlade Republike Srbije, da će poslati vrlo jasnu poruku da Hrvati u Republici Srbiji jesu most suradnje, jesu povod susreta na bilateralnoj razini između dva najviša predstavnika izvršne vlasti i da na taj način i Hrvati u Republici Srbiji jesu objekti pozitivnih politika priznanja, jesu objekti uvažavanja, respekta i jesu zajednica koja svoju renesansu, svoj boljitak u Republici Srbiji može očekivati', dodao je Žigmanov.

Hrvatski dom - Matica u Subotici Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL