'vrući krumpir'

Plenković priznao da ne može jamčiti nabavu borbenih aviona u ovom mandatu

30.03.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković komentirao je niz aktualnosti. Od situacije u brodogradilištima, preko izbora za Europski parlament do NATO-a i nabavke borbenih aviona

Premijer Andrej Plenković komentirao je navode predsjednika IDS-a Borisa Miletića da je guranje Uljanika u stečaj ekonomski udar HDZ-a na Istru.

"Ako se IDS hoće igrati prebacivanja odgovornosti neka se zapitaju što su radili po temi Uljanika zadnjih 30 godina, a ne zadnjih 17 mjeseci, dokazivati radnicima, koji su nam najbitniji, da smo napravili iskorak, a Vlada SDP-a u kojoj je sudjelovao i IDS davali su jamstva za brodove koji nisu izgrađeni.

To što prvi plan restrukturiranja nije bio održiv nije pitanje za Vladu nego za one koji su ga radili. Dokazali smo našu predanost brodogradilištima. Bilo je više kompanija koje su dolazile u data room i ostao je jedna potencijalni partner i ponuda za plan restrukturiranja, to smo već objasnili kakav bi bio utjecaj na porezne obveznike", rekao je premijer za N1 i dodao da treba biti spreman na sve opcije. Ističe kako u četvrtak nisu čekali odluku suda o 3. maju da bi donijeli svoj stav.

Komentirajući predstojeće izbore za Europski parlament rekao je da se za promidžbu i kampanju ne koristi novac iz proračuna nego sredstva stranaka. "Kao najsnažnija i najodgovornija stranka želimo da kampanja bude vidljivija, ako nemate sredstava nema tog načina da ljudi u širem smislu vide koje su to teme", rekao je. Misli kako u Hrvatskoj proporcionalno imamo najmanje sredstava za promidžbu što povezuje s niskom izlaznosti na izbore za Europski parlament.

  • +8
Sjednica Vlade o Uljaniku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kometirao je i izjave Bože Petrova o europskim izborima i kampanji. Kaže da i Most i anarhističke stranke znaju jednako malo o Europskoj uniji te da njihovi komentari nisu prosvjetljujući za javnost, a najmanje će se dojmiti njega kao premijera. "Oni koji misle da imaju što reći neka troše vrijeme na njih, ja neću", rekao je i dodao da će lista HDZ-a za EU izbore biti pobjednička.

Na novinarsko pitanje oko imena na listi i hoće li na njemu biti i ministrica Gabrijela Žalac odgovora: "Svi vi koji prepisujete jedni druge pričekajte da objavimo listu pa ćete vidjeti, to što čitam što nekada pišete je zabavno, ali i netočno", rekao je.

Premijer Plenković sudjelovao je na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a. Istaknuo je da je parlamentarce zanimao pogled Hrvatske na situaciju na jugoistoku i istoku Europe, pitanje migracija, jačanje sposobnosti NATO-a. Istaknuo je da je bio jedan vrlo kvalitetan dijalog.

"Moramo zadržati fokus međunarodne zajednica na jugoistoku Europe jer su tu nedvršeni procesi pristupanja Europskoj uniji i NATO-u, a svjetska žarišta ponekad odvlače pozornost od našeg susjedstva."

Izvješće NATO-a pokazuje da Hrvatska ulaže 1,7 posto BDP-a u obranu. "Sve što je Hrvatska deklarirala deklariraju i drugi, treba nastaviti dalje, što se tiče ratnog zrakoplovsta ostajemo privrženi osigurati i ojačati tu sposobnost. Kada budemo malo konsolidiraniji da vam više o tome kažemo reći ćemo, radimo na tome", rekao je premijer, ali i priznao kako ne može garantirati da će do kraja mandata kupiti nove borbene avione.