RASPRAVA U SABORU

Oporba kritizira proračun, pljušte opomene; Maras Plenkoviću: Vi ste kao Pale sam na svijetu

27.11.2018 u 10:27

Bionic
Reading

Saborski su zastupnici novi tjedan zasjedanja započeli su tradicionalno stankama, odnosno slobodnim govorom. Nakon toga započeli su i raspravu o proračunu koja bi mogla potrajati dobar dio dana

Proračun je pred zastupnicima predstavio premijer Andrej Plenković. 'Prijedlog proračuna predstavljaju strateški akt države koji je podloga za ostvarenje programa Vlada. Proračun za 2019. je realan, socijalno osjetljiv, okrenut prema razvoju i usmjeren na daljnje porezno rasterećenje građana i poduzetnika. Proračun je socijalno osjetljiv jer dajemo više za mirovine, obnovu, branitelje, kredite za mlade i rodiljne naknade. Okrenut je razvoju jer idemo dalje s poreznim rasterećenjem', kazao je uvodno Plenković.

Cilj gospodarske politike je uhvatiti korak s najrazvijenijim državama EU-a, dodao je Plenković. 'Danas ostvarujemo gospodarski rast od oko 3 posto, a istodobno smanjujemo javni dug po stopi 2 do 3 posto BDP‑a godišnje. Rast je čvršći i uravnoteženiji, a temelji se većim udjelom na izvozu roba i usluga, uz smanjenje vanjskih neravnoteža', rekao je Plenković.

Ogroman deficit od 17 milijardi kuna godinama je bio uteg', poručio je Plenković. 'Koliko smo uspješni bili, govori da smo lani ostvarili suficit. to znači da po prvi put Hrvatska ne troši više nego što ima', kazao je Plenković. Trend bi se, dodao je, nastavio, da na naplatu ne dolaze jamstva Uljanika.

Nastavkom strukturnih reformi, uvjeren je Plenković, podignut će se i rejting Hrvatske.

Progovorio je i o poreznoj reformi. 'Reformom koju provodimo od siječnja 2017. smanjili smo poreze i pojednostavili porezni sustav, a 70 posto, odnosno 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak, ne plaća porez i izvan je dometa poreznih škara. Planirano je prepolovljenje stope PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, smanjenje PDV-a na 5 posto za bezreceptne lijekove i povećanje iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kn. Snižavanje stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, odnosno na 12 posto za mala i srednja poduzeća, u praksi je dovelo do toga da 85 posto poduzetnika plaća najnižu stopu', poručio je.

Zastupnike je izvijestio da je postignut dogovor sa sindikatima javnih službi.

Maras Plenkoviću: Vi ste kao Pale sam na svijetu

Prvi je replicirao SDP-ov Gordan Maras. 'Vi kao da ste Pale sam na svijetu. Govorite nešto što nitko ne vjeruje. Kao da u Hrvatskoj teče med i mlijeko. Zašto je 100 tisuća građana otišlo iz Hrvatske kad im je tu tako lijepo?', rekao je Maras.

'Držite se vi demagogije. Rekao sam vam da će vam razlika između HDZ-a i SDP-a biti dupla. Naslikavali ste se sa sindikatima, a mi smo se s njima danas dogovorili', poručio mu je Plenković.

'Vaša Vlada pliva kao švercer na pulferu', kazao je pak SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, no Plenković mu je odgovorio da je za vrijeme SDP-a deficit bio 17 milijardi kuna. 'Fiskalna konsolidacija je dio trokuta na kojem inzistiramo', poručio je.

U svojoj replici Mostov Nikola Grmoja htio je upozoriti da Vlada ne odgovara na zastupnička pitanja, no zato jer je govorio van teme i još k tome prekoračio vrijeme, dobio je opomenu.

Opomenu je dobio i Maras jer je zloupotrijebio povredu poslovnika. 'Upozorite premijera da ne može ocjenjivati i procjenjivati zastupnike i stranke', kazao je Maras.

Razvoj događa pratite na tportalu

  • +25
Sabor počeo raspravu o Državnom proračunu za 2019. godinu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Proračunom za 2019. Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Planirani proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnosti i trećem krugu poreznog rasterećenja, a rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.