u slavoniji o vrućim pitanjima

Plenković se osvrnuo na napad kod Knina, najavio sastanak s Pupovcem i potvrdio: Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o mirovinskoj reformi

28.08.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u posjetu Slavoniji, komentirao je u srijedu usporen rast BDP-a, izjave Milorada Pupovca, ali i referendum o mirovinskoj reformi

Plenković je komentirao današnje izvješće Državnog zavoda za statistiku o porastu BDP-a. 'Dobio sam obavijest da je DZS izašao s podacima o rastu od 2,4 posto, a to je u potpunosti s ljetnim projekcijama rasta koje je objavila Europska komisija. Ono što je dobro - vidi se velik rast ulaganja u fiksni kapital. Ono na čemu treba poraditi je industrijska proizvodnja', rekao je Plenković.

'Raste otpornost hrvatskog gospodarstva i moramo pratiti kakva su ekonomska kretanja u zemljama koje su nama važne', dodao je.

Osvrnuo se, prenosi N1, i na napade kod Knina. 'Kao što sam i kazao i to još jednom ponavljam, nema generaliziranja. Vidjeli ste da je policija brzo i učinkovito reagirala. Mislim da se nitko u hrvatskom društvu ne može identificirati s nekim tko se upušta u ovakva kaznena djela', rekao je premijer.

O izjavama koje dolaze od srpskih političara, Plenković je kazao: 'Hrvatska Vlada reagira racionalno, reagira trezveno, reagira smireno i ne ulazi u spiralu mržnje. To nećemo dopustiti i nećemo se uvući u vrstu utakmice od koje nitko neće imati koristi. Znamo što je istina, što je Domovinski rat i što je temelj Hrvatske. Poštujemo naše nacionalne manjine.'

Plenković: Sastat ću se s Pupovcem

'Sastat ćemo se pa ćemo razgovarati', kratko je premijer danas komentirao Milorada Pupovca, odnosno njegove izjave o kojima se jučer govorilo i na sastanku u HDZ-u.

Premijer je upitan i očekuje li od Pupovca da povuče svoju izjavu. Odgovorio je tek kratko: 'Razgovarat ćemo.'

Kazao je kako nema pritisaka koalicijskih partnera zbog izjava Milorada Pupovca. 'Stav je vrlo jasan, današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH, ne možemo reći da je faktor nestabilnosti i nema takve klime u društvu uz koju bi se mogli povezivati Vlada i HDZ', kazao je zaključno Plenković.

  • +4
Andrej Plenković u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Plenković otkrio: Sindikati su prikupili dovoljno potpisa za referendum

'Prema podacima koje smo jučer dobili od ministra uprave, čini se da je skupljeno dovoljno potpisa za referendum o mirovinskoj reformi. Naša je zadaća da o tome obavijestimo Hrvatski sabor', rekao je premijer u Brijestu u kojem je nazočio otkrivanju skulpture i spomen-obilježja Žarku Kaiću.

Žarko Kaić poginuo je 1991. na zadatku kod naselja Brijest pokraj tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA.