LJUBAV CVJETA

Netanyahu 'odradio' Plenkovića, nema pitanja za novinare

24.01.2017 u 13:01

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak u Jeruzalemu da su odnosi Izraela i Hrvatske znantno su napredovali posljednjih godina i da je Hrvatskoj posebno zahvalan na njezinoj potpori na međunarodnoj razini

'Vidjeli smo velika poboljšanja naših odnosa posljednih godina. Posebice vam želim zahvaliti na snažnoj potpori u međunarodnoj areni, u EU i UN-u. Vi ste se založili vrlo jasno i vrlo čvrsto za istinu, što znači za Izrael', rekao je Netanyahu nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u kratkoj izjavi za novinare nakon koje nisu bila omogućena pitanja.

Plenković je rekao da mu je drago da je 'pridonio raspravi unutar multilateralnog foruma glede glavnih sigurnosnih izazova, glede Izraela i bliskoistočnog mirovnog procesa, posebice unutar EU-a i UN-a'.

'Vjerujem da možemo imati vrlo konstruktivan dijalog u promjeni multilateralnog okruženja kada se radi o destabilnosti jugoistočne Europe, posebice hrvatskog susjedstva i u tom pogledu računam na nastavak našeg dijaloga', kazao je hrvatski premijer.

Netanyahu je naglasio potrebu zajedničke borbe 'protiv militantnog islamističkog terorizma, ali i stvaranja ravnoteže i stabilnosti na međunarodnoj razini kako bi omogućili sigurnost i napredak našim narodima'. 'To je naš zajednički cilj', naglasio je izraelski premijer.

Plenkoviću je ovo prvi posjet Izraelu u političkoj karijeri. '

Mislim da je to dobra prigoda za poboljšanje odnosa između naših dviju zemalja, kako političkih tako i gospodarskih', kazao je.

youtube Autor: youtube

Netnyahu je dodao kako se 'nada da mu nije i zadnji posjet' jer Izrael želi nastaviti razvijati odnose dviju zemalja.

'Mi surađujemo na mnogim područjima i baš smo razgovarali o potrebi daljnjeg unapređenja u područjima gospodarstva, tehnologije, ali i u područjima gdje već postoji dobra suradnja, poput spriječavanja katastrofa', kazao je izraelski premijer i kao primjer naveo pomoć hrvatskih kanadera u gašenju razornih požara u Izraelu u studenome. Naglasio je i kako je bio zadivljen sposobnostima hrvatskih pilota.

U slučaju potrebe, Hrvatska će ponovno pomoći, obećao je Plenković, koji je Netanyahua pozvao u uzvratni posjet.

'Želja mi je posjetiti tu lijepu zemlju u prikladno vrijeme', odgovorio je Netanyahu.

Dvojica premijera su nakon izjava za medije potpisala zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama.

Hrvatski premijer se tijekom boravka u Jeruzalemu također sastaje s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni.

Posjetit će i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem, utemeljen 1953. u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor - Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.