zeleno svjetlo za schengen

[VIDEO] Plenković: Ovo je veliki uspjeh Hrvatske, probleme sa Slovenijom ćemo riješiti na civilizirani način

22.10.2019 u 16:07

Bionic
Reading

Nakon što je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen, na izvanrednoj press konferenciji oglasio se premijer Andrej Plenković

'Ovo je važan dan, veliki europski uspjeh Hrvatske', poručio je na press konferenciji Plenković, komentiravši odluku Europske komisije koja je zaključila da je Hrvatska ispunila tehničke mjere za ulazak u Schengen.

Plenković je kazao da je Hrvatska napravila veliki iskorak. 'Cilj politike ove vlade je da Hrvatska ide u što dublji kontekst europskih integracija. Dvije piste na kojima radimo su Schengen, druga je euro-područje', rekao je.

Zahvalio je ministrima Davoru Božinoviću i Draženu Bošnjakoviću koji su podnijeli najveći dio tereta u ispunjavanju kriterija; nadležnom europskom povjereniku za migracije i unutarnje poslove Dimitrisu Avramopoulos koji će sutra posjetiti Hrvatsku, predsjedniku Komisije Jean-Claude Junckeru, potpredsjedniku Fransu Timmermansu i nizu drugh povjerenika uključujući hrvatskog Nevena Mimicu.

Na ovaj način Hrvatska je bliže onome što Schengen predstavlja za europski projekt. 'Ono što slijedi bit će aktivnosti vezano uz kontakte s državama članicama', kazao je Plenković pojasnivši da će Hrvatska morati dobiti i zeleno svjetlo svake od članica.

Konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Za Plenkovića je ovo još jedan diplomatski uspjeh, no o konačnom datumu ulaska u Schengen nije htio spekulirati. Pojasnio je da je malo realno da se to dogodi u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. 'Dobro smo napravili ono što smo si sami zacrtali, što se tiče dinamike razgovarat ćemo sa svim državama članicama', kazao je Plenković i upozorio da su i Bugarska i Rumunjska 'u čekaonici'.

Što se pak tiče zamjerki Slovenije i eventualne mogućnosti da ne dobijemo zeleno svjetlo od susjeda, Plenković je jasno kazao da se zamjerke odnose na bilateralna pitanja koja će Hrvatska pokušati odvojiti od teme Schengena.

Andrej Plenković o Schengenu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Komentirajući odnose sa Slovenijom, rekao je da nema nepremostivih tema.

'Učinit ćemo sve da naprijed stavljamo ono što je dobro, a da otvoreno granično pitanje, kakva imaju brojne druge zemlje, rješavamo na civiliziran način u duhu iza kojeg možemo svi skupa stati i osjećati da nikome nije nanesena nepravda', poručio je Plenković.