PRVI KORAK

Europska komisija potvrdila: Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Schengen

22.10.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Europska komisija potvrdila je spremnost Hrvatske za ulazak u schengenski prostor i dala zeleno svjetlo za schengensku zonu, no time Hrvatska još nije završila put prema Schengenu

Na temelju rezultata postupka schengenske evaluacije započetog 2016. Europska komisija smatra da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za potpunu primjenu schengenskih pravila i standarda. Hrvatska treba nastaviti provoditi sve tekuće mjere, posebno kad je riječ o upravljanju vanjskim granicama, kako bi se osiguralo daljnje ispunjavanje tih uvjeta. Komisija je danas potvrdila i da Hrvatska kontinuirano ispunjava obveze povezane sa schengenskim pravilima koje je preuzela u okviru pregovora o pristupanju.

'Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila kako bi ispunila sve kriterije za pristupanje schengenskom području. Schengensko područje možemo ojačati samo ako smo ujedinjeni i složni. Dijeljenje postignuća Schengena mora biti naš zajednički cilj. Zato vjerujem da će države članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica schengenskog područja', kazao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

'Schengensko područje jedno je od najvećih i najkonkretnijih postignuća europske integracije. Njegova snaga međutim uvelike ovisi o njegovoj uključivosti. Sada kad je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta, to moramo priznati. Kad postane punopravna članica schengenskog područja, pridonosit će njegovu daljnjem jačanju i osiguravanju bolje zaštite granica EU', rekao je povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pozitivna ocjena za sve schengenske kriterije

Komisija je danas analizirala sve evaluacije provedene između lipnja 2016. i svibnja 2019., u kojima je ispitano kako Hrvatska primjenjuje schengenska pravila i standarde u nizu područja. Komisija je već bila pozitivno ocijenila i potvrdila potpunu primjenu schengenskih pravila u područjima zaštite podataka, policijske suradnje, zajedničke vizne politike, politike vraćanja, Schengenskog informacijskog sustava (SIS), vatrenog oružja i pravosudne suradnje u kaznenim stvarima, a danas su potvrdili i da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje uvjeta za primjenu schengenskih pravila u području upravljanja vanjskim granicama.

Hrvatska će trebati nastaviti s radom kako bi osigurala dosljednu primjenu svih tekućih mjera u tom području. Konačno, Komisija je izvijestila i o ispunjavanju obveza koje je Hrvatska preuzela u okviru pregovora o pristupanju a koje su relevantne za schengenska pravila. Te se obveze osobito odnose na područje pravosuđa i poštovanja temeljnih prava. Komisija je danas potvrdila da Hrvatska kontinuirano ispunjava sve te obveze, izvijestili su iz EK.

Ispunila tehničke uvjete, no još nije punopravna članica Schengena

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Schengen nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor. Naime, nakon Komisije procedura seli u Vijeće EU-a.

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Predsjednik vlade Andrej Plenković je krajem rujna u Bruxellesu izjavio da u ovom trenutku nije moguće predvidjeti kada će Hrvatska ući u šengenski prostor te da je cilj "dobiti ove 2019. godine pozitivnu ocjenu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije".

Sam ulazak u Schengen, odnosno kada će biti donesena politička odluka, teško je predvidjeti iz više razloga: prvi je što se već nekoliko godina u EU-u pokušava dogovoriti reforma Dublinskog sustava, što je pitanje solidarnosti unutar Unije po pitanju migracija i o čemu još nema konsenzusa, drugi je što će se morati jačati šengenski sustav i treći što su ispred Hrvatske u čekaonici za Schengen Bugarska i Rumunjska.

Osim toga, Slovenija manje- više otvoreno najavljuje da će blokirati hrvatski ulazak povezujući to pitanje s neriješenim graničnim pitanjem.