POTROŠILI NOVAC

Plenković, Orepić i Stier se pohvalili napretkom prema Schengenu

09.02.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Jake vladine snage predvođene premijerom Andrejom Plenkovićem održale su i četvrtak konferenciju za mediju na kojoj su se pohvalili rezultatima u iskorištavanju sredstava za iz Schengenskog instrumenta.

Uz premijera na presici su sudjelovali i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kako i Joško Dorić pomoćnik ministra unutrašnjih poslova koji je i održao prezentaciju o iskorištenim sredstvima. Naime, Hrvatske je od 120 milijuna eura koje je dobila u dva paketa od 80 i 40 milijuna prilikom ulaska u Europsku uniju za prilagodbu schengenskim kriterijima uspjela iskoristiti 116 milijuna ili 97 posto sredstava iz fonda.

Hrvatska je na petom mjesto po iskoristivosti, a zanimljivo je da je prva Poljska prebacila 100 posto. Premijer Plenković je iskoristio priliku da kaže kako je riječ o koraku prema potpunom ulasku Hrvatske u Schengenski prostor što je i veliki politički cilj aktualne vlade. Međutim ministar unutrašnjih poslova Orepić čije ministarstvo odrađuje glavninu posla oko ulaska Hrvatske u Schengen nije želio spekulirati kada bi Hrvatska mogla ući u Schengen.

'Teško je dati konkretan odgovor. Postoje dva kriterija: tehnička komponenta, osposobljavanje ljudi i tehničke i politička. Do sredine iduće godine ćemo biti tehnički spremni', poručio je Orepić. Međutim kako je priznao pomoćnik Dorić pred Hrvatskom je još dosta posla jer smo dobili 98 preporuka za poboljšanja.

Glavni problem u MUP-u je lanac zapovijedanja, a problemi koji su ingerenciji drugih ministarstava odnose se na promet, konkretnije neke zračne luke neadekvatno su spremne za Schengen dok su željezničke postaje daleko da budu spremne. Inače spomenuti novac iz Schengenskog instrumenta Hrvatska je iskoristila za nabavu vozila, plovila i druge tehničke opreme koja omogućuje policiju kvalitetniju zaštitu i nadzor granice. Također dio novca je otišao na opremanje diplomatskih i konzularnih predstavništava.