PREMIJER O AKTUALNOSTIMA

[FOTO/VIDEO] Plenković objasnio zašto je zvao glavnu državnu odvjetnicu, a o pitanju blokade Finske i Švedske kaže: Ljući smo i frustriraniji od Milanovića, ali nismo glupi

17.05.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u utorak na aktualna pitanja. Rekao je da parlamentarna većina, za razliku od oporbe, funkcionira tako da se bavi bitnim pitanjima, rješava probleme, čuva radna mjesta unatoč teškoj globalnoj situaciji i sveprisutnoj inflaciji

Sutra je rasprava o rebalansu proračuna, stavovi su usuglašeni i očekuje se da će se u Saboru rebalans usvojiti, rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara o pozivu glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i kritikama predsjednika Zorana Milanovića, kazao je da smo svjedoci 'huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika u Saboru Hrvoja Zekanovića'.

'Optuživao ga je da ga treba uhapsiti, radi nevjerojatan pritisak na institucije. Sada optužuje ministra Banožića da je krimilanac i da ga treba uhapsiti. To je nedopušten pritisak na DORH, koji nije reagirao na te slučajeve. Točno, zato sam nazvao glavnu državnu odvjetnicu da joj kažem: Vi ste 4. lipnja 2020. mjesec dana prije izbora, bio je neki slučaj gdje je neko od HDZ-ovih članova bio optužen, rekao da očekujem od DORH-a da gledaju i neke druge dijelove Hrvatske, gdje postoje slučajevi o pripadnicima drugih stranaka, i DORH je na to reagirao odmah. Sutradan. Ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku huška na zastupnika i na ministra obrane. To je nedopustivo. Poanta mog poziva je da vidim u čemu se radi, zašto se dopušta da netko radi pritisak na DORH i člana Vlada. Poanta mog poziva je da vidim što se tu radi, kako ne reagiraju ako netko mjesec dana radi pritisak. A kad sam ja rekao nešto puno blaže, odmah su reagirali. Nema dvostrukih aršina', poručio je Plenković.

Premijer Plenković o svom pozivu glavnoj državnoj odvjetnici vezano za izjave Predsjednika Milanovića. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Ne dolazi u obzir da Milanović provodi hajku na DORH, a da nema reakcije.

'Ne pritisak, nego vrlo jasan i argumentiran stav da je to neobično. Ne može se na nekoga šutjeti, a na nekoga dati priopćenje i to na puno blažu stvar', rekao je Plenković.

Što je odgovorila Hrvoj Šipek?

'Primila je na znanje tu informaciju. Pitajte nju što je rekla', odgovorio je Plenković.

Vratio se potom na Milanovića.

'Imate kontinuirano laganje i iskrivljavanje informacija. Nitko nije rekao da su generali udbaši. Danas je lagao o tome da sam ja gadio predsjednika Tuđmana. Dakle, čovjek kontinuirano laže. Nema ništa pametno za kazati za dobrobit hrvatskog društva i onda samo laže. Tim lažima treba stati na kraj. To postaje toliko često da na to treba reagirati', napomenuo je.

  • +22
Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ljući smo i frustriraniji od Milanovića, ali nismo glupi'

Milanovićevu inicijativu protiv članstva Finske i Švedske u NATO-u nazvao je štetnom za Hrvatsku.

'To će samo odmoći Hrvatima u BiH. Ništa nije napravio za njih u više od dvije godine. Kome je on objasnio težak položaj Hrvata, loš izborni zakon? Mi smo ljući i frustriraniji od njega, ali nismo glupi da Hrvatsku odvedemo u kut. Ovo što on radi je enormna šteta Hrvatima u BiH, oni to moraju razumjeti. Na ovako neinteligentan način nećemo riješiti pitanje neravnopravnosti Hrvata još sto godina', zaključio je.

Upitan je li baš bilo nužno da zove Zlatu Hrvoj Šipek, pitao je u kojoj je to zemlji neki predsjednik tjerao državno odvjetništvo da hapsi ministre. 'Ja sam odgovoran, ono što kažem njoj, kažem i javnosti', rekao je.

Premijera su opet pitali i za napad na Markovom trgu u kojem je upucan policajac.

'Kako se to dogodilo? Došao je sam od sebe, ničim izazvan? Mislite da smo sve rasvijetlili? Nismo. Ima jako puno sličnih sigurnosnih ekscesa koje doživljavamo vrlo ozbiljno', poručio je Plenković.

Upitan je li razgovarao s ministrom Banožićem o pilotu Selaku i 'bombardiranju' Vinkovaca, rekao je da ne zna o čemu se radi, pa neće ni komentirati.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N. N.

Govorio je i o pobačaju, pa je rekao da je slučaj gospođe Čavajde bio nevjerojatno instrumentaliziran. 'Nitko u parlamentarnoj većini nije utjecao na to kako će netko izraziti svoj stav na glasanju prošlog petka. Oko te teme bilo bi vrlo teško postići konsenzus u parlamentarnoj većini. Možemo nastojati nekim drugim mjerama ishoditi ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud', naveo je Plenković.

Ustvrdio je da se zakon provodi. 'Ministar je vrlo detaljno objašnjavao sve što se provodi u zdravstvenim ustanovama', naveo je.

Komentirao je i štrajk vozača saniteta.

'Tražit ću od ministra zdravstva da analizira te zahtjeve. Ako ima diskrepancija u koeficijentima, vidjet ćemo što možemo napraviti', kazao je.