ključna infrastruktura

Plenković obišao terminal na Brajdici: Ukupna ulaganja u Rijeci premašit će 200 milijuna eura

25.03.2019 u 19:08

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je tijekom posjeta Rijeci obišao terminal na Brajdici, u čije se uređenje ulaže 30-ak milijuna eura, izrazivši zadovoljstvo ulaganjima u ključnu infrastrukturu na riječkom području

Plenković je u ponedjeljak obišao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka - Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, koji je sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe te posjetio Klinički bolnički centar (KBC) Rijeka.

'Posjetili smo i terminal na Brajdici, jedan od projekata vrijednih 30-ak milijuna eura od ukupnih ulaganja koja trenutno idu u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci, koja vrijede čak 200 milijuna eura', rekao je Plenković novinarima nakon obilaska.

Na Brajdici je u tijeku uređenje intermodalnog terminala vrijedno 36 milijuna eura.

Plenković je dodao da će Rijeka za otprilike tri godine dobiti nove kapacitete te riješiti jedan od skupljih cestovnih problema. 'To je cesta D403, koja će omogućiti izlazak iz ovog prostora terminala na autocestu na način koji je puno brži i jednostavniji nego do sada', istaknuo je.

Planirani rok dovršetka ceste D-403 je 30 mjeseci. Cesta je vrijedna oko 70 milijuna eura, a natječaj za nju raspisat će se u travnju, najavio je nedavno ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Nakon njezina dovršetka bitno će se prometno rasteretiti središte grada.

  • +4
Andrej Plenković u obilasku željezničkog kontejnerskog terminala Brajdica Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Zadovoljni smo ovim ulaganjima koja će Rijeku učiniti ne samo europskom prijestolnicom kulture iduće godine, a time i Hrvatsku staviti na kulturnu kartu Europe, nego i znatno ojačati sve ključne infrastrukturne objekte i usluge koje jačaju i gospodarstvo i kvalitetu života Riječana i svih onih koji žive u Primorsko-goranskoj županiji i u druge dvije županije, a koji često ovdje dolaze', rekao je Plenković.

Rekonstrukcija željezničkog kolodvora Rijeka - Brajdica i izgradnja intermodularnog terminala vrijedni su ukupno 35,5 milijuna eura.

Riječ je o projektu 'Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata', koji se sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF) s 85 posto ili 30,2 milijuna eura.

Partneri u projektu su Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura, a nadzorno tijelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Kao su istaknuli iz Lučke uprave Rijeka, projekt uključuje opsežan zahvat u tri faze, u sklopu kojih će se izgraditi novi intermodalni terminal za potrebe prekrcaja vlakova na kontejnerskom terminalu na Brajdici, rekonstruirat će se postojeći željeznički kolodvor Rijeka - Brajdica, proširiti postojeći tunel Sušak u dužini 400 metara i izgraditi izvlačni kolosjek u proširenom tunelu.

Izgradnjom takvog novog intermodalnog rješenja za kontejnerski terminal na Brajdici povećat će s udjel željezničkog prijevoza u prometu kontejnera na riječkom prometnom pravcu i time unaprijediti multimodalna platforma u luci Rijeka.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je u travnju 2018., sa zajednicom ponuditelja koju čine Kolektor Koling i Euro-Asfalt. Radovi vrijedni oko 221 milijun kuna su počeli u kolovozu 2018.

Završetak projekta očekuje se u prosincu 2020. kada se očekuje završetak i ostalih šest infrastrukturnih projekata, sufinanciranih iz CEF programa, koje provodi Lučka uprava Rijeka s partnerima.

To su modernizacija željezničke infrastrukture i izgradnja novih intermodalnih kapaciteta na novom kontejnerskom terminalu na Zagrebačkom pristaništu, rekonstrukcija pristaništa za generalne terete u bazenu Raša, implementacija informatičkog sustava lučke zajednice Port Community System te radovi na produbljenju južnog veza na kontejnerskom terminalu na Brajdici. Ukupna vrijednost svih sedam projekata je 132,8 milijuna eura.

Uz predsjednika Vlade, gradilište u riječkoj luci obišli su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i drugi dužnosnici.