PREMIJER PRED PARLAMENTOM

Plenković pretrpio oštre kritike oporbe, pa se vratio na priču o selfieju sa zeljem

18.10.2017 u 11:09

Bionic
Reading

Poslije 11 sati premijer Andrej Plenković na godišnjicu svoje vlade stigao je u Sabor predstaviti njene rezultate. U izlaganju je očekivano naglasak bio na Agrokoru, čija je kriza obilježila prvih godinu dana HDZ-ove vlade

Premijera Andreja Plenkovića je na početku dočekala poluprazna sabornica, a u Sabor je poveo potpredsjednike Vlade - Martinu Dalić, Mariju Pejčinović Burić, Damira Krstičevića i Predraga Štromara.

'Godinu dana nakon što sam od vas zatražio povjerenje danas ću vas izvijestiti o stanju u državi, problemima s kojima se suočavamo i aktivnostima koje poduzimamo', poručio je uvodno Plenković.

'Ova godina je za Hrvatsku bila jedna od najizazovnijih od Domovinskog rata - politički, gospodarski i vanjskopolitički. Požari i poplave, kriza u Agrokoru, problemi s arbitražom oko Ine, rekonstruiranje parlamentarne većine...', pobrojao je Plenković.

'Fokus politike trebaju biti ljudi i stoga je u središtu svakog poteza Vlade čovjek. Naš osnovni cilj je ostvariti bolji život i bolji standard. O ljudima ovisi hrvatska budućnosti', dodao je premijer.

  • +16
Premijer Andrej Plenković podnosi godišnje izvješće o radu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Demografija u fokusu

Kao prvu temu Plenković je izdvojio demografiju. 'Hrvatska godinama demografski stari, gotovo svaki Hrvat stariji je od 65 godina. Hrvatska je izgubila gotovo 165 tisuća ljudi, a to je jedan Split. U protekle četiri godine prisutno je značajnije iseljavanje iz Hrvatske. Od prvog dana mandata ovom pitanju  ozbiljno pristupamo. Za demografsku obnovu prva je mjera sprečavanje odlaska mladih', rekao je Plenković.

Dotaknuo se i kurikularne reforme. 'Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. Učenicima treba omogućiti razvijanje digitalne pismenosti, omogućit će im se razvoj s praksom najrazvijenijih obrazovnih sustava. Restrukturirat ćemo postojeće stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu - usmjerit ćemo aktivnosti na sadržaj, a ne sastav povjerenstva', dodao je Plenković i pritom spomenuo uvođenje informatike kao obveznog predmeta.

Dotaknuo se i mirovina, kazavši kako se one moraju usklađivati s demografskim i gospodarskim kretanjima.

'Stvarni pomaci u poboljšanju standarda mogu se dosegnuti samo poboljšanjem u poslovnom okruženju', poručio je premijer.

Agrokor kao najveća kriza u državi

Najveći reformski proces je upravljanje krizom u koncernu Agrokor, poručio je Plenković. 'Ta kompanija ima sistemski utjecaj na cijelo gospodarstvo. Nekontrolirani stečaj i propast Agrokora imao bi nesagledive posljedice na našu industriju: poljoprivredu, turizam, proračun, ali prije svega desetke tisuća osoba vezanih uz Agrokor. Danas je svima jasno da Vlada takav scenarij nije dopustila', kaže Plenković.

'Mogli smo ne raditi ništa i gledati kako se kao domino ruši gospodarstvo. Mogli smo nacionalizirati tvrtku, mogli smo dati sredstva, a to ne bi bilo zakonito i održivo rješenje. Zato smo se odlučili na četvrto rješenje, lex Agrokor. On nadopunjava pravnu prazninu. Pokazali smo da država zna reagirati brzo i dogovorno na zahtjevne krizne situacije. Postupili smo koherentno i zakonito', rekao je Plenković, dodavši kako su podržali i istražno povjerenstvo.

Pripreme za uvođenje eura

'Vjetar u leđa za transformaciju društva daju dobri ekonomski pokazatelji. Imamo rekordno nisku nezaposlenost. Zaposlenost je ispod europskog prosjeka, ali je najveća u Hrvatskoj u zadnjih šest godina', rekao je Plenković.

Kazao je kako se otvara javna rasprava o uvođenju eura. 'Vlada će stoga krajem listopada s HNB-om predstaviti strategiju za uvođenje eura', rekao je Plenković.

Istaknuo je i poreznu reformu. 'Smanjili smo poreze. Stopa poreza na dobit smanjena je s 20 na 18 posto. U slučaju zakona o lokalnim porezima ostavili smo dosta vremena da se naprave analize', rekao je Plenković.

Spomenuo se i energetskog sektora te kao najvažniji projekt izdvojio LNG terminal na Krku. 'Neupitno je to da s MOL-om imamo nesuglasica, ali postoji strateški interes da Ina dobro funkcionira', rekao je Plenković o Ini.

'Ne možemo prihvatiti određene zahtjeve koji sada žele zaustaviti gradnju Pelješkog mosta. Pitanje gradnje mosta s razgraničenjem nema veze', poslao je Plenković jasnu poruku susjednoj BiH.

'Borimo se protiv demagogije argumentima'

'Hrvatsko društvo 21. stoljeća mora omogućiti konstruktivan dijalog različitih skupina. Želimo razvijati tolerantno društvo. U Hrvatskoj rastu površnost i senzacionalizam u društvu. U prvoj godini mandata naša vlada je pokazala da se dosljedno bori protiv demagogije i populizma argumentima i stručnošću', rekao je Plenković, dodavši da se upravo o događajima iz Drugog svjetskog rata ostrašćeno govori. Kazao je kako je upravo zbog toga osnovano tzv. vijeće za suočavanje s prošlošću.

  • +6
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Godina prirodnih nepogoda

Plenković je naglasio i količinu elementarnih nepogoda koje su ovu godinu pogodile Hrvatsku, odnosno požara i poplava. 'Međutim posljedice za ljudske živote, javnu infrastrukturu i objekte nisu bile velike, osobito u usporedbi s požarima u drugim europskim zemljama', rekao je Plenković.

Slovenija i odnosi s drugim susjedima u fokusu diplomacije

Za kraj svog govora Plenković je ostavio i temu vanjskih poslova. 'Europska budućnost BiH za nas je politički prioritet. Što se tiče odnosa sa Srbijom, imamo niz otvorenih pitanja. Ne prihvaćamo krivotvorenje povijesne istine. Hrvatska ne da na Domovinski rat, jednako kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku 90-ih godina', rekao je Plenković.

Spomenuo je i arbitražu sa Slovenijom. 'Hrvatsku arbitražna odluka ne obvezuje i nećemo je primijeniti', poručio je Plenković te je još jednom svog slovenskog kolegu Cerara pozvao u Zagreb.

Zaključno je Plenković rekao kako se u jednoj od najizazovnijih godina od Domovinskog rata Vlada trudi vratiti povjerenje u institucije, politiku i Vladu. 'Izazovi s kojima se suvremeno hrvatsko društvo suočava ne rješavaju se preko noći, pa ni u jednoj godini mandata', poručio je Plenković, uvjeren da je Vlada ostvarila velik dio svog programa.

Kraj premijerovog izlaganja HDZ-ovi su zastupnici popratili pljeskom.

Lovrinović: Bavili ste se sami sobom

'Prva godina Vlade će biti zapamćena po bavljenju samim sobom, aferama ministrima, spektakularnom predstavom Agrokor, a za to vrijeme su na leđa građana stavljeni nameti', krenuo je prvi u raspravu Ivan Lovrinović u ime Promijenimo Hrvatsku.

Spomenuo je i slučaj Agrokor. 'Kako to da su mediji opet prvi znali kada će doći do hapšenja? Zašto na ispitivanje još nitko nije pozvao današnjeg ministra financija, a bivšeg visokopozicioniranog djelatnika Agrokora? Zašto ministri Marić i Dalić i dalje sjede u Vladi? Nije poanta u što više optužnica, nego da se postupci riješe u što kraćem roku', poručio je Lovrinović.

Pola izlaganja s Lovrinovićem podijelio je Marin Škibola, nastavivši govoriti još desetak minuta iako mu je vrijeme isteklo. Predsjedajući Reiner mirno je gledao i nije ga upozorio da je prešao vrijeme, što je primijetio i HSS-ov Beljak.

'Malo smo zaspali, potpredsjedniče', rekao je Beljak.

Beljak: Ovo je bio izvještaj o neradu Vlade

'Ovo je bilo izvješće ne o radu Vlade, nego o neradu Vlade. U sat vremena ekspozea premijera nisam čuo nijednu samokritiku', poručio je HSS-ov Krešo Beljak.

'Ovih dana mi je došla jedna bakica koja je pod ovrhom i dobila je prijavu zbog branja gljiva, dok drugi ubijaju po našim cestama i na moru. To je vaše pravosuđe, premijeru', rekao je Beljak.

Ministarstvo državne imovine izmišljeno je zbog Gorana Marića, rekao je Beljak.

'Hrvatska pod vašim vodstvom, vodstvom vas i vaših satelita prestaje biti socijalna država', rekao je Beljak.

'Iseljavaju mladi jer je Hrvatska jedina zemlja u kojoj rodni list ima rok trajanja od šest mjeseci. To je samo jedan od apsurda u ovoj zemlji', rekao je Beljak.

'O poljoprivredi neću trošiti riječi. Mogu vam reći samo - sram vas bilo! Sram vas bili što se napravili Agrokor koji je uništio ruralni prostor i sad kad će propasti, uništit će i ovo malo što je ostalo, a za to ste krivi vi, samo vi', vikao je Beljak, a HDZ-ovim zastupnicima spočitnuo i to da ih je briga samo za fotelje.

'Branite ono što je neobranjivo. Branite Zdravka Marića, koji je direktna produžena ruka Agrokora. I branite tezu svih onih koji kažu da Agrokor kao stranku ima HDZ. Gospodine Plenkoviću, podnesite vi i vaša vlada ostavku i raspišite izbore da dođe netko tko će možda i griješiti, ali ako griješi, znači da i nešto radi', zaključio je Beljak.

Demografije se dotaknula Anka Mrak Taritaš u ime GLAS-a. 'Mladi ljudi ne iseljavaju samo zbog posla, već i jer mi je dosta lijepih obećanja. Dosta im je švedskih poreza u kombinaciji s hrvatskim uslugama', kazala je Mrak Taritaš.

Bunjac: Vlada je nakupina mrtvih puhala

'Ova vlada nema snagu i nema se snagu oduprijeti konzervativnih skupinama koje žele ograničiti ljudska prava. Nemojte pred tim zatvarati oči', poručio je pak IDS-ov Giovanni Sponza.

Vladi nedostaju vizija i odlučnost. 'Nema vizije smjera i budućnosti, nijedna ozbiljnija reforma nije ni započeta, a kamo li završena', poručio je Sponza.

'Gospodinu Plenkoviću, možda jeste gubitnički premijer, ali nemojte dozvoliti da Hrvatska postane gubitnička država', poručio je pak Ivan Vilibor Sinčić.

Kritizirao je stanje u pravosuđu, a spomenuo se i istražnog povjerenstva, kazavši da se pokušava opstruirati njegov rad.

'Vi ste stvorili klimu i održavate ju da se kriminal u Hrvatskoj isplati. Tko vjeruje u ovu državu kada se nije u stanju obračunati s kriminalom', rekao je Sinčić.

'Kakva je bila sigurnosna procjena ministra financija prije nego je preuzeo dužnost', upitao je Plenkovića Branimir Bunjac iz Živog zida.

'Politika ove Vlade je bezidejna, anemična i mogli bi Vladu opisati kao nakupinu mrtvih puhala', rekao je Bunjac.

Bernardić: Premijer stoji na mjestu, a Hrvatska klizi prema dolje

'Predsjednik Vlade stoji u mjestu, dok Hrvatska klizi prema dolje. Nitko nije mogao vjerovati da će neodgovornost hrvatskih političara dovesti do toga da gledamo ovakvu spregu politike i organiziranog kriminala', poručio je uvodno u ime SDP-a Davor Bernardić.

Kazao je kako je Plenkovićeva vlada zaustavila kurikularnu reformu, kako je 'do zadnjeg trena premijer čuvao leđa ministru plagijatoru', kojeg je zamijenila HNS-ova ministrica, 'iz stranke koja je u vladu došla političkom trgovinom i političkom korupcijom'.

Hrvatska treba reforme, dodao je. 'Ova vlada nije ni započela, a kamo li završila ijednu reformu', rekao je Bernardić, dodavši kako ova Vlada treba štiti i umirovljenike.

Spomenuo se i onih koji rade za minimalnu plaću, a za koje ova Vlada, kaže, nije imala sluha.

Hrvatska mora biti i zemlja ravnopravnosti, dodao je Bernardić i pozvao većinu da izglasa Istanbulsku konvenciju. 'Umjesto toga u proceduru je poslan Obiteljski zakon koji je uvrijedio mnoge ljude u Hrvatskoj i koji nas vraća u srednji vijek', poručio je šef oporbe.

Podsjetio je da je najavljen otkup dionica ine, no da do toga još nije došlo. 'Nula je napravljeno po pitanju Ine', rekao je Bernardić, kritiziravši i poreznu reformu.

Spomenuo se i odnosa sa susjedima. 'Hrvatska danas i dalje ima žicu na granici sa Slovenijom. Tu je i Italija i problem s hrastovim trupcima. Tu je i Mađarska i pitanje članstva u OECD-u  Hrvatska nikada nije imala gore odnose sa susjedima', rekao je Bernardić.

'Briga vas je za ljude koji odlaze iz Hrvatske, koji idu u Irsku prati suđe s diplomom u džepu, to pokazuju i vaši dužnosnici, kao da govore - široko vam polje, samo idite', rekao je Bernardić.

'Daje se 6 mjeseci Todoriću da spakira kofere i napusti zemlju. Kao što ste '90-tih napravili pretvorbu i provatizaciju za 200 odabranih obitelji, tako i danas dogovarate s fondovima', rekao je Bernardić.

Plenkovića je pozvao da dođe svjedočiti na istražno povjerenstvo. 'Ovih dana sam vam postavljao pitanja na koje nisam dobio odgovor. Prvo pitanje ću vam uputiti opet - zašto se toliko dugo čekalo na akciju DORH-a, zašto je kasnila revizija u Agrokoru da se počiste svi dokazi, zašto se Todoriću dalo 6 mjeseci da spakira kofere. Niste odgovorili tko je lagao - Marić ili Ramljak. Odgovorite i tko je pisao lex Agrokor. To su sva pitanja na koja ne želite odgovoriti. Ako ne želite vi odgovorite, neka odgovori potpredsjednica Dalić, koja po svemu sudeći vodi Vladu', kazao je Bernardić.

'Vrijeme je da se vratite u stvarnost, ovo nije science fiction. Vrijeme je da priznate da je ovo vlada sukoba interesa koja štiti privatne interese. Vaša vlada je vlada petljanja i muljanja. Premijer stoji na jestu, a Hrvatska klizi unazad', rekao je Bernardić.

U proteklih godinu dana imali smo dvije vlade, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov, kazavši kako je kraj jedne vlade obilježio slučaj Agrokor. 'Samo transparentnost i istina mogu izliječiti društvo', dodao je Petrov.

Kao jedan od glavnih problema naveo je iseljavanje iz Hrvatske, kazavši kako će i Most predložiti svoje demografske mjere.

 

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Plenković oporbu usporedio s kavanskim revolucionarima

'Ovdje ima zastupnika koji čak i ne žele pozdraviti predstavnike vlade', rekao je Plenković na početku završnog izlaganja.

Izvješće Vlade je utemeljeno na činjenicama, dodao je. Spomenuo se i izbornog sustava, i spočitnuo SDP-u da je ucjenom izmjenio Ustav 2010. i smanjio broj zastupnika iz dijaspore.

'HDZ je koalirao u dobroj vjeri s Mostom, odgovorno i promišljeno. Naša politika prema koalicijkom partneru je bila korektna, no ono što se dogodilo je nešto što se zove lojalnost, timski rad', poručio je Plenković onima koji su ga prozvali za političku trgovinu i korupciju.

'Moja vlada ili bilo tko drugi u vladi ne utječe na rad policije, DORH-a ili sudaca. I slušati komentare o nepravomoćnim presudama, mogu usporediti s idejama koji je imao čelnik oporbene stranke kada je rekao da bi predsjednica trebala birati ministre. To su teme za kavanske revolucionare', poručio je Plenković.

'Ja jako volim zelje i Kraševu čokoladu i idem na zeljade. Vi ste tada sve sveli na selfije. Ali dok ste vi to radili, mi smo se uhvatili u koštac s najvećim problemom s kojim se država ikada suočila', poručio je Plenković Bernardiću.

Poručio je da nema veze s Agrokorom niti s potezima koji su doveli do problem u toj tvrtci.