premijer komentira niz tema

Plenković: Ne sjećam se da su ijednu opciju mediji tetošili kao Možemo!

19.05.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Nakon užeg kabineta Vlade izjavu je dao premijer Andrej Plenković, a komentirao je cijepljenje, nabavu aviona, lokalne izbore, pa i Eurosong

Plenković je kazao da su na užem kabinetu imali izvješće o procesu cijepljenja. 'Mislim da ćemo ostvariti cilj od 50 posto odrasle populacije koja bi trebala biti cijepljena do 30. lipnja', kazao je Plenković.

'Imamo paralelni dogovor o zelenoj digitalnoj potvrdi, koja će uključivati one koji su preboljeli, cijepljeni ili imaju test, kojom ćemo omogućiti slobodu kretanja i gospodarski zamah i gospodarski rast. Za Hrvatsku je to posebno važno zbog dolaska turista', dodao je.

Kazao je da Vlada sprema rebalans proračuna u lipnju.

Govorio je i o nabavci aviona. 'Vlada cijelo vrijeme radi na analizi ponuda, na analizi rada povjerenstva. Jučer smo imali jedno predstavljanje u užem krugu ministara. I s obzirom na to da je predsjednik poslao dopis oko Vijeća za obranu, ja sam mu odgovorio i predložio dva termina. Sutra ili prekosutra ujutro', kazao je.

Upitan može li se politička odluka donijeti do 28. svibnja, kazao je: 'Donijet ćemo odluku kad obavimo svu proceduru. To je ono povjerenstvo u kojem Milanović nije htio imenovati nikoga, odbio je imenovati predstavnika. A sad slušamo da dobiva neformalne brifinge umjesto da je imao svog predstavnika i sudjelovao u jednom jedinstvenom procesu.'

'Možemo donijeti odluku i tada, 28. svibnja', dodao je.

Upitan hoće li tada iskoristiti priliku i razgovarati s predsjednikom Milanovićem o drugim temama, poručio je: 'To nije tema sjednice za obranu.'

'Nećemo razgovarati preko medija niti preko onih koji nastaju banalizirati to na temu prepucavanja. Imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a imate i analitičare koji to zovu prepucavanjem. To nije prepucavanje, to je ponašanje bez presedana', dodao je.

Govorio je i o Davoru Filipoviću. 'On je sjajan političar. Nitko nije doživio takvu agresiju kvazikomentatora koji glume, krajnje nekorektno, neprofesionalno, čovjek je po mom dubokom uvjerenju pokazao najveće znanje o Gradu Zagrebu. On je profesor ekonomije, doktor znanosti… Žao mi je da birači to nisu prepoznali. Mislim da je šteta da nije dobio veću potporu u Zagrebu, on ima veliku perspektivu u hrvatskoj politici. On spada u novu generaciju političara', kazao je.

Medije je prozvao da su 'tetošili' platformu Možemo!. 'Birači u Zagrebu dali su svoj stav. Ovaj trenutak koji se dogodio u nedjelju dao je većinsko povjerenje platformi Možemo!. Prvo, ovi glasovi Zagrepčana su obračun s nasljeđem bivšeg gradonačelnika, tu nema nikakve sumnje, dva, što se tiče lijevog političkog spektra, totalna propast SDP-a, a treći je enormna podrška javnosti i medija. Ne sjećam se da je ikada ijedna opcija u Hrvatskoj imala tetošenje kao što su imali članice i članovi platforme Možemo! u svim mogućim medijima', rekao je Plenković.

'Ja nemam ništa s time, samo netko i to mora reći, da je i to pridonijelo ovim rezultatima u nedjelju', dodao je.

'Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora Škoro je jasno rekao - nemojte zaokružiti jedan ili dva, nego zaokružite tri. Taj broj ne postoji, time je kazao - poništite listić. Ako smatra da pripada desnom političkom spektru, rekao je da ne glasaju za Kolindu Grabar Kitarović, nego zaokružite tri i poništenjem listića pomažete Milanoviću. Isto je napravio i Most i rekao - križajte listić. Nikada nećemo savjetovati nikome u demokraciji da kažemo - križajte ili poništite listić. Naš stav je da pozovemo građane da temeljem svoje savjesti odluče kome će dati povjerenje u drugom krugu', kazao je Plenković upitan o podršci kandidatima u drugom krugu izbora u Zagrebu.

Komentirao je i Eurosong. 'Ja sam Albinu podržao prije glasanja. Jako mi se svidjela ona kao pjevačica, imala je sjajnu pjesmu. Sustav glasanja u ovoj fazi je takav da se to uglavnom svodi na telefonske glasove. Na kraju se to svelo na blokovsku podjelu i više glasova mnogoljudnijim zemljama koje imaju više sugrađana u drugim zemljama. Po mom mišljenju, imali smo jednu od tri najbolje pjesme u polufinalu', kazao je Plenković.