vruće ljeto

Plenković o mogućim štrajkovima, reakciji prema Elizabeti Mađarević i Kuščeviću: Niti mogu, niti imam uvid u ono što u ovom trenutku poduzima policija

23.08.2019 u 07:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a komentirao je, među ostalim, i bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića te diplomatski skandal Elizabete Mađarević

Oko izbora Ante Sanadera za političkog tajnika HDZ-a, Andrej Plenković kaže kako je on je čelnik županijske organizacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ima ogromno iskustvo, bio je župan, bio je potpredsjednik Sabor, predsjednik saborskog odbora.

'Siguran sam da će njegova uloga i njegovo iskustvo bitno pomoći stranci u pripremama i za predsjedničke izbore i kasnije za parlamentarne izbore, tu mislim da smo napravili jako dobar odabir, ima snažnu podršku svih županijskih čelnika i cijelog predsjedništva stranke. Što se tiče bivšeg glavnog tajnika Kuščevića ja niti mogu niti imam uvid u bilo kakve radnje koje u ovom trenutku poduzimaju policija i državno odvjetništvo', izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT.

Premijer je komentirao i slučaj Elizabete Mađarević.

'Koliko sam ja razumio ministra vanjskih poslova nadležna inspekcija u ministarstvu je predložila da se ide pred službenički sud i predložila je otpust iz službe. To je nedopustivo u sadržajnom smislu , a da ne govorim tako nešto objaviti, zaista je nevjerojatno. Ne pamtim da se nešto takvo dogodilo u 30 godina hrvatske diplomacije u smislu stava, a još pritom to napraviti na mandatu u zemlji primateljici, konkretno Njemačkoj, zaista je nedopustivo. Mislim da je ministarstvo reagiralo i povlačenjem i pokretanjem ovog postupka pred službeničkim sudom brzo i primjereno', rekao je Plenković.

  • +5
Andrej Plenković u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Što se tiče zahtjeva za veće plaće, premijer kaže kako u sustavu plaća postoje osnovice, postoje koeficijenti i postoje dodaci ovisno o branšama i granama.

'Ovo što je bilo glede razgovora u zdravstvenom sektoru govorilo se prije svega o dodacima. Moram podsjetiti sve da smo ove godine povećali osnovicu za 3 posto od 1. siječnja, da kreće novo povećanje od 2 posto s isplatama plaća za 1. listopada. Važno je da ljudi razumiju da je prosječna plaća u mandatu naše Vlade porasla za više od 800 kuna. Ona je sad skoro 6500 kuna u Hrvatskoj, a prosječna plaća u Zagrebu je preko 7500 kuna, dakle 1000 eura. Minimalna plaća je povećana za 24 posto i došla je praktički na 3000 kuna. Povećane su mirovine u našem mandatu sa zadnjom indeksacijom za 12 posto. I plaće i mirovine i gospodarski pokazatelji idu naprijed. Krenuli smo sa 61 posto zaposlenosti, sad smo na 66%, a cilj našeg programa je 68 posto. Razgovore sa sindikatima vodit ćemo na temelju financijske održivosti', objasnio je premijer.

Upitan očekuje li štrajkove koje su uz sindikata najavili ako se ne postignu dogovori, Plenković je uzvratio da je njegova Vlada vlada dijaloga te da konačno, pokazatelji govore da plaće u mandatu njegove vlade rastu.

'Poanta moje intervencije na Vladi bila je da mi kao Vlada moramo imati konzistentnu horizontalnu politiku koju će koordinirati potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo u suradnji s resornim ministrima,' rekao je Plenković.