bez straha od protukandidata

Plenković komentirao Karamarka, ali i Josipovićeve riječi o alkoholiziranoj predsjednici: To je teška izjava

07.08.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković koji provodi radni odmor na Kvarneru jutros se susreo s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem. Nakon sastanka odgovarao je i na pitanja novinara o predsjedničkoj kampanji, ali i o kandidatima koji žele preuzeti njegovo mjesto na čelu HDZ-a

Ovih dana mogućnost kandidature za predsjednika HDZ-a najavio je bivši šef te stranke Tomislav Karamarko. Pritom je uputio kritike i Plenković kazavši da je vrh stranke 'dislociran od stranačkog tijela.'

S time se na slaže aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković. 'Nemam ja razloga s njim polemizirati. Čovjek je vodio stranku prije više od tri godine, sam je srušio svoju Vladu, nije se uspio rekonfigurirati s parlamentarnom većinom i napustio je tu dužnost. Ono što smo napravili 2016. je da smo brzo digli HDZ čvrsto na noge, dobili povjerenje birača, vodimo Vladu i ostvarujemo odlične gospodarske rezultate, jačamo međunarodni položaj i nastojimo smanjiti polarizaciju u društvu. Mi se apsolutno ni od koga nismo udaljili, naprotiv smatram da politika koju vodimo je zdrava i dobra za hrvatsko društvo i zdrava za HDZ. Vjerujem u razboritost hrvatskih birača jer vide tko gdje zemlju vuče. Što se Karamarka tiče, on je imao svoju prigodu i sigurno je dao i doprinos, ali stvari idu naprijed', kazao je Plenković nakon sastanka a gradonačelnikom Opatije.

Kazao je da se s Karamarkom nije čuo, ali da ga njegova najava nije iznanadila. Ponovio je da je HDZ demokratska stranka i da je svatko tko u stranci tko želi izaći s nekim programom dobrodošao.

Boji li se da se drugi protukandidati za šefa HDZ-a ne ujedine protiv njega, upitali su novinari. 'Tko god se želi igrati demokoracije, izbora, nek se igra. Nemam nikakav problem s tim i nikada nisam imao', rekao je Plenković.

Dodao je da je opušten i siguran u svoju poziciju unatoč broju onih koji bi ga htjeli zamjeniti na čelu stranke. 'Zar vam izgledam nasekiran?', upitao je novinare.

Upitan može li toliko pretendenata na mjesto šefa stranke štetiti kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je kazao da su to odvojeni procesi. 'Mi smo u fazi da idemo prema predsjedničkim izborima, ne vidim zašto netko unutar HDZ-a ne bi bio lojalan u vrijeme njene kampanje. To smo radili svi zajedno 2014., ne znam zašto to ne bi i sada bilo tako', poručio je.

Na pitanje kako komentira inflaciju predsjedničkih kandidata, kazao je da je i prije bilo puno kandidata. 'Na kraju se izabre jedna', rekao je.

Govoreći o govoru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Kninu, Plenković je ranije već rekao da je bio emotivan. Za izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića da je predsjednica možda bila alkoholizirana, kazao je da je to 'teška izjava'.

'Stojim pri tome što sam rekao. Mislim da je cijela proslava i ova večer prije bila jedno lijepo događanje. A i cijela proslava Oluje je bila dostojanstvena', dodao je.

  • +5
Andrej Plenković u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Komentirao je i upozorenja pučke pravobraniteljice Lore Vidović da bi Vlada i ministar unutarnjih poslova trebali reagirati na pozdrave 'Za dom spremni', ako to ne želi policija.

'Na to sve treba reagirati policija, a kasnije se uključiti i sudovi. Koliko shvaćam policija stalno ponavlja da bez obzira na aktivnosti koje oni pokrenu to na kraju ne završi kako su oni mislili. To je u ovom trenutku više stvar prakse. Policija kada smatra da je došlo do prekršaja treba reagirati', kazao je, dodavši da su smjernice Vladinog vijeća kazale u kojim je prigodama pozdrav dopušten.

Komentirao je i jučerašnji posjet 3. maju. 'Stalno komuniciramo. Zaključkom vlade od prošlog tjedan politička odluka je donesena. Iza nje stojimo kao Vlada. Sada ćemo u te tri faze, deblokada, priprema procesa proizvodnje, iznalaženje jamstava za dovršetak brodova, i time bi trebali zaključiti cijeli proces. I pronalazak strateškog partnera koji bi mogao u budućnosti nabaviti restrukturiranja kako bi 3. maj mogao funkcionirati na tržištu', kazao je Plenković, dodavši da je proces počeo. 'Nećemo tri godine oklijevati', dodao je.

Osvrnuo se i na Uljanik. 'Mi smo za Uljanik dali 4,5 milijarde kuna, to su jamstva ranijih vlada. Izašli smo u susret no tadašnji ni strateški partner ni uprava nisu napravili ono što su trebali napraviti s planom restruktuiriranja. Vodimo i računa o tome, ali da sada ne govorim baš sve', rekao je.

'Više sam nego svjestan što Uljanik znači za Pulu i Istru, kao što znam što 3. maj znači za Rijeku. Ako gledate sve što radimo, pa i Petrokemiju koju više nitko ne spominje. Pa i Agrokor i Fortenova', rekao je.