UOČI ODLASKA NA ODMOR

Plenković čelnicima BiH poručio da bi bilo dobro da reteriraju, desnicu prozvao da laže, podbo i Milanovića, Škoru...

01.08.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Na posljednjoj tiskovnoj konferenciji uoči odlaska Vlade na godišnji odmor Andrej Plenković ocijenio je kako bi u duhu dobrosusjedskih odnosa bilo dobro da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović povuku svoje izjave, nakon što se ispostavilo da su kritike Kolinde Grabar Kitarović o BiH koje je prenio Jerusalem Post neosnovane. Komentirao je i odnose u HDZ-u, predsjedničke izbore, angažman Vlade oko 3. maja, ali i propale pregovore o povećanju plaće medicinskim sestrama

'Mislim da je to dobar primjer kako nešto što stoji u javnom prostoru može izazvati ishitrene i oštre reakcije. Politika Hrvatske prema BiH uvijek je dobronamjerna. Bilo bi dobro da čelnici BiH reteriraju od tih izjava i na taj način smanje tenzije', rekao je Plenković.

Na pitanje koje će korake Vlada poduzeti da riješi problem 3. maja, Plenković je rekao kako Vlada radi na financijskom rješenju koje bi omogućilo deblokadu 3. maja. 'Druga faza rješenja uključuje dogovor naručitelja brodova, Vlade i brodogradilišta, a koji bi omogućio da brodovi budu završeni. Kad brodovi budu završeni i plaćeni, država ne bi trebala imati troškova. Treća faza je pronalazak strateškog partnera', kazao je premijer.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Upitan zašto nema novca za medicinske sestre, Plenković je ponovio da treba gledati širi kontekst. 'Ovo je Vlada koja ima zdrav gospodarski rast - tri posto rastemo, a istodobno se tri posto razdužujemo. Vlada SDP-a, vlada Zorana Milanovića zadužila nas je za 71 milijardu. Nije mi jasno kako se netko kandidira nakon takvog zaduženja. Ova Vlada ne samo da ostvaruje proračunske viškove i u 2017. i 2018., nego je ovo Vlada u vrijeme čijeg je mandata prosječna plaća narasla triput više nego u vrijeme vlada Tihomira Oreškovića, Zorana Milanovića i Jadranke Kosor zajedno. I ne samo to - sutra će vam doći policajci i reći - čuvamo vam granicu 24 sata na dan, i mi želimo veće plaće. Onaj tko nas nadzire neće to gledati blagonaklono', upozorio je.

  • +19
Konferencija premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Plenković je potom progovorio o pitanjima koja se tiču odnosa u HDZ-u. Rekao je kako ne očekuje da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavi kandidaturu za novi mandat u Kninu, ali da ima jasnu i čvrstu potporu HDZ-a. Govoreći o kandidaturama svojih stranačkih kolega za čelo HDZ-a, ustvrdio je da predsjednik Franjo Tuđman nije stavio HDZ na krajnju desnicu i da je važno da stranka ostane u desnom centru. 'S krajnje desnice na vas će se nabacivati blatom, zvati vas udbašem, jugokomunistom... Sve su to laži. Da nije HDZ-a, ne bi bili ni u Općinskom vijeću. Imate kandidata koji se igra predsjedničke kandidature s društvenih mreža. Gdje je tu hrabrost? Gdje je tu stav? Koji je to žanr politike? Kako će taj govoriti o fiskalnoj konsolidaciji, o gospodarskom rastu, o respektu koji imamo u međunarodnoj zajednici? Morate imati nekog ozbiljnog u politici, a ja znam što radim i znam što hoću', zaključio je Plenković.

Premijer je najavio da će naredni vikend provesti u Makarskoj, potom na obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu, a zatim na Sinjskoj alki. Potom će se neko vrijeme odmarati u Rijeci, odnosno Opatiji. U nedjelju navečer neće biti ni na jednom koncertu, pa ni na Thompsonovom na splitskoj Rivi, već na večeri s Viteškim alkarskim društvom.

Komentirajući situaciju s Korčule, na kojoj je policija udaljila prosvjednika koji ga je nazvao 'ćaća', premijer je rekao da je oguglao na provokacije, ali da mora priznati da mu nije ugodno kad ga prozivaju za korupciju i kriminal.