AKTUALNE TEME

Plenković odgovorio Milanoviću: SOA mu je dala sve što je trebala dati

29.02.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenom je posjetu Varaždinskoj županiji. Tom su prigodom potpisani ugovori i sporazumi za realizaciju važnih projekata u vodoopskrbi te prometu. Odgovarajući na pitanja novinara kazao je kako vjeruje da bi general Tihomir Kundid mogao na funkciji načelnika Glavnog stožera HV-a odgovarati izazovima vremena u kojima se nalazimo

'Vlada RH je itekako svjesna promijenjenih globalnih sigurnosnih okolnosti u vremenu kada Rusija već dvije godine vodi brutalni agresivni rat protiv Ukrajine, u vremenu kada nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael imamo rat na Bliskom istoku, u vremenu kada moramo voditi računa o stabilnosti jugoistoka Europe i u vremenu kada smo povećali proračun za HV u našim mandatima od nekadašnjih malo više od 500 mil. eura godišnje na aktualnih milijardu i 180 milijuna', kazao je među ostalim premijer Plenković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

'Našom velikom reformom plaća u državnim i javnim službama odlučili smo se prošloga tjedna i za povijesno povećanje plaća u Hrvatskoj vojsci. Pokazali smo time respekt prema hrvatskom vojniku, prema hrvatskim časnicima, prema zaposlenicima Ministarstva obrane i na taj način smo pristupili i imenovanju novoga načelnika Glavnoga stožera pri čemu koristim ovu prigodu da se zahvalim dosadašnjem načelniku gospodinu Hranju', kazao je, prenosi HRT. Plenković je odgovarao i na pitanja o vezanoj trgovini u kojoj bi Milanović, zauzvrat što mu je Vlada predložila njegovog kandidata Kundida, podržao Daniela Markića za treći mandat na čelu SOA-e. Milanović je ranije poslao priopćenje u kojem je naveo da se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.

General-bojnik Tihomir Kundid Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Budući da dolazi kraj mandata načelnika Glavnog stožera i ravnatelja SOA-e, potpredsjednik Anušić koji je obavio razgovor s predsjednikom, došao mi je nakon tog sastanka s vrlo jasnim razumijevanjem da kada je riječ o načelniku Glavnog stožera vrlo brzo postižemo suglasje o generalu Kundidu, a kada je riječ o SOA-i razumijevanje potpredsjednika Anušića je bilo, da što se tiče imenovanja i nastavka mandata gospodina Markića - izražena je načelna spremnost. Sve što je tražio od SOA-e je i dobio. Ne vidim što mu je to SOA trebala dati, a da mu nije dala. Važno je za hrvatsku javnost da vidimo razliku, imate Vladu koja je konstruktivna i ponaša se u zaštiti nacionalnih interesa, uz respekt hrvatske vojske i jednaku vrstu respekta imamo i prema sigurnosno obavještajnoj agenciji', rekao je Plenković i dodao da tu ne vidi problem.