intervju RTL-u

Plenković: Nisam se čuo s Pupovcem, čekam njegov poziv, a na Bleiburg neću ići

17.03.2019 u 19:57

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković primio je u subotu 16. ožujka u njemačkom Essenu "Steiger" nagradu u kategoriji Europa i pritom pozvao na jedinstvo Europe, a već dan kasnije dao je intervju za RTL Danas, u kojem se osvrnuo na cijeli niz gorućih tema. Ona najbitnija u za premijera i njegovu stranku svakako su europski izbori.

''Bit će 26. svibnja i vjerujem i da će ih predsjednica 26. ožujka raspisati. Želimo opet biti najbolji i siguran sam da ćemo potvrditi dominantnu poziciju HDZ-a", rekao je premijer Plenković pa je još jednom prokomentirao situaciju oko ministrice Gabrijele Žalac:

"Ona će ostati ministrica u ovoj vladi do kraja mandata. A hoće li biti na listi za europske izbore, ne znam, lista Vukovarsko-srijemske županije još nije sastavljena'', rekao je.

Ipak, s obzirom na to da premijer govori o europskim vrijednostima, dovodi se u pitanje kako može dopustiti da netko u njegovoj vladi tri godine krši zakon. "Najbitnije da je djevojčica dobro. A što se tiče vozačke dozvole... Ne znači da ministrica ne zna voziti ako je nema. Napravila je prekršaj, platila je kaznu. Danas ima važeću vozačku dozvolu'', odgovorio je.

Premijer je stigao ovog vikenda biti i na prosvjedu #spasime, ali na njemu nije bilo ministrice Nade Murganić, no tu razlog za to premijer nije htio otkriti.

Također, ostavlja se dojam da se morao dogoditi prosvjed kako bi se nešto počeli mijenjati vezano uz obiteljsko nasilje. "Išao sam na prosvjed kao građanin, kao netko tko smatra da svi zajedno moramo raditi na prevenciji nasilja. Dobro je da građanska inicijativa ukazuje na problem, kojeg sam svjestan. Prije prosvjeda zvao je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako bi mu ukazao na činjenicu se nešto mora promijeniti', komentirao je.

  • +15
Poznati na prosvjedu #spasime Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

"Čujemo se stalno, ne samo jučer. Kao što znate, ratificirali smo konvenciju Vijeća o Europe o suzbijanju nasilju u obitelji i nad ženama. Imali smo i raspravu u Saboru i javnosti oko toga, a svi koji su imali strahove danas vide u praksi da što sam rekao, bila je istina. Strahovi im se nisu obistinili. Ono što mislim da detaljno moramo pogledati jesu li u dosadašnjoj praksi za slučajeve obiteljskog nasilja kazne bile preblage'', dodao je premijer.

Pitanje je i hoće li koalicijski partner SDSS biti na sastanku, prvenstveno Milorad Pupovac na što je zaključio: "Još se nisam čuo s njim, ne znam što je. Njega morate pitati gdje je. Želim da svi parlamentarni zastupnici budu dio parlamentarne većine, da budu dio koalicije, da budu dio naših zajedničkih napora", kazao je premijer pa komentirao slaže li se s njegovom reakcijom vezano uz paljenje na karnevalu: "Ne uzrujavam se oko satire, ne bih pobrojao koliko puta su mene spalili."

S druge strane, u Bleiburg neće ići, no ima stav o zabrani mise u tom austrijskom mjestu.

"Imam druge obveze, ali ja neću ići. Moji izaslanici hoće, kao i prošlih godina. Oko mise smo spremni pomoći koliko možemo, Sabor je pokrovitelj komemoracije i ona je bitna, treba se održati bez obzira na služenje mise. Taj dio ovisi o Hrvatskoj i Austrijskoj biskupskoj konferenciji'', rekao je.