mise će ipak biti

Počasni bleiburški vod građane poziva da dođu u Bleiburg jer su pronašli rješenje problema

12.03.2019 u 19:10

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), a sve zbog uskraćivanja dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga

Naime, kao što smo pisali koruška Katolička crkva odbila je molbu HBK-a za održavanjem mise na Lojbaškom polju. Kao razloge su naveli političku instrumentalizaciju mise i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora.

Iz PBV-a su poručili da u potpunosti podržavaju odgovor HBK-a na odluku koruške Katoličke crkve kojima zahvaljuju na dosadašnjoj suradnji i podršci.

Zahvalili su i Hrvatskom saboru na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na pokroviteljstvu i sufinanciranju pripreme i provedbe, te pozvali građane da ipak dođu u planirano vrijeme na Bleiburško polje.

Kako su naveli u priopćenju, nakon konzultacija s HBK-om, Hrvatskim saborom te austrijskim vlastima pronašli su rješenje da se, ‘kako je i planirano u subotu 18. svibnja 2019., na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom’.

Stoga su pozvali Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, ali istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.

U Austriji je od početka ožujka na snazi zakonska odredba kojom je znakovlje Nezavisne Države Hrvatske zabranjeno. Kazna za isticanje takvih simbola kreće se od četiri tisuće eura na više.

Austrija je objavila popis zabranjenih zastava i simbola među kojima su i ustaška obilježja.