u lici

Plenković: Nije se dovoljno vidjelo koliko je Europa važna hrvatskim građanima

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2020 16:03
  • Objavljeno 27.06.2020 u 15:37
Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković koji je u subotu nazočio uručenju Intervencijskog plana za razvoj Ličko senjske županije tamošnjim načelnicima i gradonačelnicima 'teškog' 150 milijuna kuna poručio je da će to doprinijeti podizanju kvalitete života na tom području

Plenković je nakon sastanka sa županom Darkom Milinovićem i predsjednikom Županijske skupštine Marijanom Kustićem rekao da intervencijski plan za Senj, Otočac, Brinje, Vrhovine, Perušića i Općine Plitvička jezera vrijedan 150 milijuna kuna, donosi bolju gospodarsku i socijalnu kvalitetu života. Kazao je kako je uz to ugovoreno 1,2 milijardi kuna projekata za tu županiju, a uloženo je preko 700 milijuna kuna za rurarni razvoj i infrastrukturu.

Župan Darko Milinović je, primajući Ugovor od Ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića, zahvalio i rekao da je Interventni plan toj županiji nasušna potreba, s obzirom na to da je na tom prostoru prije 90-tak godina živjelo oko 200.000 ljudi, a sada oko 50.000. Izrazio je nadu da je „ovo preteča jednog zakona koji će obuhvatiti Dalmatinsku zagoru, Ličko senjsku županiju i gorsku Hrvatsku, jer da je Hrvatska onoliko jaka koliko su jaki ti njeni dijelovi".

Ministar Pavić pojasnio je da će ministarstvo s gradovima i općinama odabrati i razviti projekte do kraja ove godine, da će se moći financirati već slijedeće godine te da predstoji realizacija novog projekta „Dalmatinska zagora, Lika, Gorski Kotar i Banovina“.

Očekujem podršku Milinovića

Plenković je rekao da je njegova suradnja sa županom Milinovićem kvalitetna, izrazio je uvjerenje da će i župan podržati HDZ-ovu listu na prestojećim izborima rekavši kako će ta lista kojoj je nositelj ministar uprave Ivan Malenica pobijediti 5. srpnja.

Plenković se nakon predaje ugovora družio s građanima, a prigodu je iskoristio i da novinarima predstavi uspjehe Hrvatske na međunarodnom planu.

Govoreći je o modernom suverenizmu, snažnoj državi pojačanoj članstvom u Europskoj uniji Plenković je tako predstavio uspjehe Hrvatske tijekom predsjedanja Europskom unijom, što je, kako je rekao, zbog koronakrize ostalo nedovoljno vidljivo.

  • +12
Kandidati HDZ-a u I. izbornoj jedinici na čelu s Plenkovićem obišli centar Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

„To su uređeni Brexit, nadolazeća konferencija Budućnost Europe, otvaranje pregovora za pridruženje Makedonije i Albanije EU, zagrebački sastanak na vrhu, prijedlog za novu financijsku perspektivu, gdje Hrvatska sa dosadašnjih 10,7 skače na 22 milijarde, kao i upravljanje covid krizom", rekao je Plenković.

Hodogram predsjedanja Hrvatske Europskom unijom Plenković je proglasio izvanrednim, jedino što je zbog specifičnog rada zbog koronakrize "izostala vidljivost".

„Nije se dovoljno vidjelo koliko je Europa važna hrvatskim građanima. Krajnja desnica, Most i Domovinski pokretu nisu a priori za Europu, ne razumiju do kraja koje su sve koristi koje nam to članstvo donosi“, poručio je.

Čudim se Ostojiću kao liječniku i profesoru

Odgovarajući novinarima na pitanje o Rajku Ostojiću koji je sam sebi propisao samoizolaciju, Plenković je rekao da je jako važno da naši građani slušaju preporuke stručnjaka, a to su epidemiolozi, infektolozi i virolozi, „jer kada bi građani slijedili one koji rade drugačije modele poput gospodina Ostojića, onda u ponedjeljak umjesto da dođu na posao svatko može ostati u samoizolaciji“.

„To nije dobro, ni mudro, čudim se gospodinu Ostojiću kao liječniku i profesoru, te pozivam građane da vjeruju onima koji su pobijedili covid u prvom valu, koji imaju veliko iskustvo, a koji misle isto kao i znanstvenici iz jučer održanog Znanstvenog savjeta u kojem su i domaći znanstvenici, nego i ugledni stručnjaci iz inozemstva“, zaključio je Plenković.

sve osim nogometa

Učitavanje...

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal