sjednica u banskim dvorima

Vlada povećala temeljni kapital velikog državnog gubitaša

09.01.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Jutro uoči dolaska Europske komisije u Zagreb, na sastanke koje će održati na početku sjednice osvrnuo se premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice podsjetio kako je prije dva dana bio u Parizu i razgovarao s Emmanuelom Macronom. 'Sve teme koje su politički relevantne za Hrvatsku bile su na dnevnom redu. Francuska daje podršku našim prioritetima i ambicijama da dajemo svoj doprinos rejšavanju nekoliko ključnih dosjea, političkih i zakonaskih na redu Europske unije', kazao je Plenković.

Danas kreću velike aktivnosti, dolazi Charles Michel, a navečer cijela Europska komisija, podsjetio je Plenković. 'Bit će svečani koncert gdje ćete vi svi biti nazočni, gdje će javnost vidjeti i čuti i europsku i hrvatsku glazbu i jedan dio naše baštine', rekao je Plenković.

Najavio je za sutra sastanak s Europskom komisijom. 'Vjerujem da će njihov boravak danas dodatno doprinijeti boljem razumijevanju hrvatske javnosti i građana o našim aktivnostima kao zemlje koja predsjeda, ali i o koristima članstva Europske unije', kazao je Plenković.

Dodao je kako je jučer imao press konferenciju sa stranim briselskim dopisnicima, koji će se danas susresti i s nekim ministrima. 'Očekujem da svatko iz svog područja pojasnite naše poglede na pojedine politike Europske unije', zaključio je.

Vlad je na sjednici, između ostalog dala suglasnost za unos materijalne imovine u temeljni kapital trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. .

'Trgovačko društvo Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Velika Gorica osnovano je Odlukom koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 23. rujna 2009. za obavljanje poslova održavanja, obnove, popravka zrakoplova i zrakoplovno-tehničkih materijalnih sredstava. Povjerenstvo za imovinu Vlade Republike Hrvatske 12. veljače 2010. donijelo je Odluko o davanju na upravljanje i korištenje opreme i sredstava za rad Zrakoplovno-tehničkom centru. d.d. bez naknade i na neodređeno vrijeme. Navedenom Odlukom društvu je prenesena sva oprema i sredstva koja su bila u posjedu Zrakoplovno-tehničkog zavoda na dan 31. prosinca 2008', pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Vlada je dala suglasnost da se materijalna imovina vrijednosti 122.628.428 kuna, i da se za taj iznos poveća temeljni kapital trgovačkog društva.

Uz to Vlada je osnovala četiri povjerenstva - Nacionalno povjerenstvo za ocjenjivanje trofeja i izložbi, Povjerenstvo za gospodrenje dabrom, Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom te Povjerenstvo za gospodarenje mačkom divljom. 'Zadaća Povjerenstva je izrada i provođenje Plana gospodarenja dabrom i njegovih revizija, Akcijskog plana gospodarenja dabrom za svaku pojedinu godinu te praćenje ostvarenja planiranih aktivnosti i ocjena učinkovitosti provedbe Plana gospodarenja. Povjerenstvo izrađuje preporuke, mišljenja i izvješća o gospodarenju dabrom te daje smjernice za donošenje novih ili izmjene važećih propisa na ovom području.

Plenković se na kraju sjednice osvrnuo i na stanje u Iraku. 'Rotacija kontigenta hrvatskih časnika i dočasnika koja je bila u NATO-ovoj misiji u Iraku sretno prešla u Hrvatsku u proteklih nekoliko dana, dok je novi kontigent prešao u Kuvajt', kazao je.