proglašena epidemija

Beroš najavio: Preporuka je da se ne održavaju skupovi s više od 100 ljudi, a da se sportska natjecanja održavaju bez gledatelja

12.03.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Nove informacije o stanju s koronavirusom tema su sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je rezimirao prošli tjedan i pritom izdvojio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'Taj je sastanak prošao u najboljem redu', kazao je.

Najviše je riječi posvetio koronavirusu. 'S obzirom na to da je situacija oko zdravstvene sigurnosti građana najvažnija tema, dozvolite mi malo dužih riječi. Ministar Beroš donio je jučer odluku o proglašenju epidemije. Puno je informacija i kolaju dezinformacije', kazao je Plenković. Podsjetimo, do sada je Hrvatska bila u statusu opasnosti od epidemije.

Podsjetio je da je sve krenulo u Kini i da nema cjepiva za virus. 'Međutim situacija u Kini jenjava i to zahvaljujući drastičnim mjerama koje su poduzele tamošnje vlasti', kazao je Plenković.

'U Italiji i Njemačkoj broj zaraženih je udvostručen u posljednja dva dana, u Francuskoj i Sloveniji u zadnja tri dana. Situacija u Hrvatskoj zasad je povoljnija. Imamo mali broj zaraženih s blagim simptomima. Radi se o ljudima koji su došli iz zaraženih područja i njihovim bliskim kontaktima. Virus ne cirkulira, kao što je to slučaj u drugim zemljama. Virus se udvostručio u posljednjih devet dana, što je bolje nego u susjedstvu. Mjerama radimo sve kako bismo zaštitili sugrađane', kazao je Plenković.

Poručio je da je Hrvatska počela pratiti situaciju odmah kada je virus buknuo u Kini i da je odmah pojačan nadzor na granici i aerodromima. Kazao je da su se mjere pooštrile nakon situacije u Italiji, a ministre je pohvalio zbog redovnih dnevnih press konferencija.

Stožer je, podsjetio je Plenković, dao preporuku da se ne održavaju okupljanja s više od 1000 ljudi, ali i dao preporuke o strogom držanju higijenskih mjera. 'Danas će ići još restriktivnije mjere', rekao je.

Kazao je da se radi na mjerama koje bi trebale pomoći gospodarstvu. 'Učinit ćemo sve da se sačuvaju radna mjesta i likvidnost te fleksibilizirati pristup u javnim davanjima, porezima i doprinosima i to odgodom i fleksibilnijim pristupom u dinamici plaćanja', rekao je Plenković.

'Europska komisija predvidjela je paket od 25 milijardi eura za države članice i poduzetnike', kazao je.

'Plaće i mirovine su zagarantirane i nikakve panike ne treba biti', kazao je.

'Molimo da pažljivo slijedimo preporuke epidemiologa i stručnjaka kako bismo prošli sa što manje štete te sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih', poručio je Plenković.

Redovitu prezentaciju o stanju s koronavirusom imao je i ministar zdravstva Vili Beroš te je kazao da je do danas u Hrvatskoj testirana 431 osoba, od čega je 19 pozitivno, što je 4,41 posto od testiranih.

Nove preporuke su da se odgode skupovi i okupljanja s više od 100 ljudi, ali i da se sportska natjecanja održavaju bez gledatelja.

'Nema mjesta panici u Hrvatskoj', zaključio je Beroš.

Vlada je na sjednici izmijenila Odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj te u naziv dodala da će se baviti i sprječavanjem negativnih utjecaja na hrvatsko gospodarstvo.

'Radna skupina će pratiti utjecaj koronavirusa (SARS-CoV-2) i bolesti COVID-19 na gospodarstvo Republike Hrvatske te će predlagati mjere kojima će se umanjiti negativan utjecaj istih na hrvatsko gospodarstvo tijekom razdoblja trajanja ugroze uzrokovane pojavom koronavirusa', stoji u odluci.

Jednako tako, Vlada je dala odobrenje Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvu za robne zalihe da dodijeli bez naknade 3840 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih odijela iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom (SARS-CoV-2).