VRUĆE TEME

Plenković iz Bruxellesa o Vučiću i Sloveniji

14.02.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, nakon čega su održali konferenciju za medije s Nevenom Mimicom, europskim povjerenikom iz Hrvatske, na kojoj su novinari opet postavljali pitanja o graničnom pitanju sa Slovenijom, kao i o posjetu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj

Govoreći o problemu sa Slovenijom, Juncker je kazao da je Komisija tu da pomogne.

'Ne govorimo da je u pravu Slovenija ili Hrvatska, već želimo i vjerujemo da ćemo pomoći u rješavanju tog pitanja', kazao je Juncker.

Hrvatski premijer je kazao da to pitanje nije bila tema na kolegiju Europske komisije, kojem je prisustvovao.

Naglasio je da je Hrvatska spremna za pronalazak rješenja, ali nije realno očekivati da će prihvatiti arbitražnu presudu.

'Možemo postići dogovor sa Slovenijom o ovom pitanju. Smatram da je naš prijedlog dobar za pronalaženje rješenja', kazao je Plenković.

Osudio je jednostrane poteze Slovenije, posebno novčane kazne hrvatskim ribarima.

Što se tiče Vučićeva posjeta Hrvatskoj, Juncker je kazao da je to svakako bio zanimljiv posjet i da će biti u regiji krajem veljače i početkom ožujka te će tada više govoriti o tome. Smatra da je dobro da zemlje regije jačaju odnose.

  • +4
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatski premijer je kazao da Hrvatska načelno sa susjedima želi riješiti otvorena pitanja, gajiti dobrosusjedske odnose i pomoći ulasku u EU. Kazao je da Hrvatska sa Srbijom ima dva tipa otvorenih pitanja - jedan se odnosi na repove raspada Jugoslavije, a drugi na sadašnjost i budućnost.

Ponovio je da su tijekom Vučićeva posjeta Hrvatskoj sve teme stavljene na stol - i nestali, i granica, i ratna odšteta, i druge, te je određena metodologija kako će ih rješavati.

'Samo istinom i zaključenjem tih procesa koji su i dalje s nama možemo ići prema pomirbi, suradnji i suživotu unutar Europske unije', poručio je hrvatski premijer.

Što se tiče upita o Vučićevoj izjavi da se stavi moratorij od šest mjeseci na izjave koje dižu tenzije, Plenković je kazao da on niti jednom nije krenuo putem dizanja tenzija ili davanja neprimjerenih izjava.