direktor za (ni)jedan dan

Plenković i službeno rješava Tolušićev gaf

02.02.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Iza zatvorenih vrata vlada Andreja Plenkovića predložila je Skupštini Hrvatskih šuma opoziv Krešimira Žagara, kojega je na funkciju predsjednika Uprave tog poduzeća imenovao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Žagar je, podsjetimo, bio HDZ-ov gradonačelnik Našica, a na to je mjesto podnio ostavku upravo kako bi postao direktorom Hrvatskih šuma. No i on i Tolušić su smetnuli s uma to da, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, niti jedan dužnosnik ne smije godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti biti u upravi bilo koje tvrtke

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenut će postupak, a Žagaru će se naći drugo mjesto u Hrvatskim šumama, pisala su 24sata, koja su i razotkrila gaf dvojice HDZ-ovaca.

Što se tiče ostalih kadrovskih pitanja, kojima se Vlada tradicionalno bavi na zatvorenom dijelu sjednica, između ostalog razriješen je dio članova Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Željko Dilber i Ivica Tolić. Novim članovima, koji se imenuju kao predstavnici radnog tijela Hrvatskog sabora matičnog za pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te kao predstavnici hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, imenovani su Josip Đakić i Dražimir Jukić.

Zbog isteka mandata Vlada je Saboru predložila razrješenje dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) - Slavice Cvitanić, Josipa Vebera, mr.sc. Vlade Rajića i Romana Jurića. Saboru je Vlada predložila i imenovanje novih članova, jednog člana iz reda zaposlenika Hine i tri člana iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, i to Slavice Cvitanić, Brune Dobronića, Maje Pleskalt i Romane Bogut.

Jedan od prvih zadataka novog Upravnog vijeća Hine bit će raspisivanje natječaja za ravnateljsku poziciju. Naime, Branka Gabriela Valentić, donedavna ravnateljica, postala je 2. siječnja v.d. ravnateljice. Nakon što Sabor izglasa članove Upravnog vijeća, ono mora raspisati natječaj koji će trajati 15 dana, nakon čega će većinom glasova odlučiti tko će voditi Hinu.