CASABLANCA U SABORU

Plenković i Petrov blistaju: Koalicija? Ovo je početak jedne kvalitetne suradnje

07.10.2016 u 13:07

Bionic
Reading

Nakon što je Most u četvrtak pristao na uvjete HDZ-a danas oko podneva javnosti su se obratili šefovi stranaka Andrej Plenković i Božo Petrov. Plenković je potvrdio kako u ponedjeljak ide predsjednici Kolindi Grabar Kitarović s više od 90 potpisa

'Koristim ovu prigodu da zajedno s kolegom Petrovom kažemo javnosti da smo nakon izbora vodili temeljite, partnerske razgovore i jučer postigli dogovore oko svih bitnih pitanja, prvenstveno oko sedam zahtjeva Mosta, potom o radu Vlade te jučer oko ustroja i sastava Vlade, kao i broja portfelja u nadležnosti naših partnera. Dogovorili smo model koji je europsko rješenje - prve dvije godine predsjednik Sabora će biti Božo Petrov, a druge dvije predstavnik HDZ-a. Mislim da je riječ o kompromisu koji najbolje odražava jasnu volju hrvatskih birača, potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti te očekujem stabilnu većinu, stabilnu Vladu i učinkovit rad u četiri godine', kazao je Plenković.

'Ovo je svojevrstan kompromis kojim je, vjerujem, svima podjednako dobro i podjednako loše. Zbog načina na koji su vođeni pregovori možemo vjerovati da će ovo biti stabilna Vlada koja želi da se dogode promjene. Nadam se da će se sedam jamstava doista uvažiti', kazao je Petrov. Vjeruje da će se ono što su dogovorili i provesti. 'Mogu reći da nam je drago da Most želi participirati u vlasti, no nastavit ćemo i zadanim smjerom', rekao je Petrov.

'Ideja je da buduću Vladu sastave HDZ i Most. Dogovorili smo da Most ima jednog potpredsjednika Vlade i on će ujedno biti ministar uprave. Tu su još tri ministarstva - Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Što se tiče broja potpisa, računamo na Mostovih 15 i mislim da ćemo biti iznad 90 potpisa. Možda još koji pristigne do ponedjeljka, kada idemo kod predsjednice', potvrdio je Plenković.

Upitan zašto je Mostu toliko bitno da ima predsjednika Sabora, Petrov je rekao: 'Sve tri najvažnije funkcije ne pripadaju jednoj političkoj stranci, što je dobro za demokraciju. Htjeli smo da predsjednik Sabora bude prve dvije godine član Mosta jer s jedne strane želimo graditi povjerenje, ali i biti sigurni da će se procesi nastaviti onako kako smo dogovarali na početku.'

Nije želio otkriti tko će biti potpredsjednik Vlade iz redova Mosta, iako se sve češće spominje da bi to mogao biti omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.

Plenković: Imali smo alternative, no izabrali smo Most

'Mislim da je ovaj aranžman dobar. Nakon izbora 11. rujna, kada je hrvatski narod dao povjerenje HDZ-u i u znatnom obliku povjerenje Mostu, naš izbor je bio Most kao partner. Imali smo alternative, no nama je prioritet bio dogovor s Mostom. To je još jedna poruka vjerodostojnosti. S potporom manjinskih zastupnika, što je meni posebno važno, upravo takav aranžman bit će jamstvo stabilnosti Vlade. Kada je riječ o predstavniku koji bi u ime HDZ-a bio predsjednik Sabora, mi smo tu odluku načelno donijeli. Vidjet ćete tijekom rada Sabora tko će biti naši kandidati', poručio je. 

'Idemo predsjednici Republike i nakon toga ćemo se posvetiti sastavljanju Vlade. O cijeloj toj temi koja se odnosi na konkretne članove ja bih da razgovaramo sljedeći tjedan', kazao je Plenković, ne otkrivši imena, ali potvrdivši da će biti još modifikacija u broju ministarstava.

Neslužbeno se govori da bi HDZ-ovi potpredsjednici Vlade trebali biti Davor Ivo Stier, Davor Božinović i Zdravko Marić.

Na pitanje jesu li s HDZ-om u koaliciji, Petrov je kazao: 'Za nas je dobra suradnja s HDZ-om. Koalicija znači da pristajemo na sve što bi predložio partner. Pregovori se nisu vodili na takav način', kazao je Petrov i dodao da se termin koalicija uvriježio kao čista politička trgovina. 

Podsjetimo, Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo je u četvrtak prijedlog usuglašen s oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu 5. listopada, javlja N1

Plenković je prethodno kazao da je Mostu dao 'pravičnu, realnu i poštenu ponudu', a na pitanje je li to ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: 'Slična.'


Najspornije u finalnoj fazi pregovora bilo je mjesto predsjednika Sabora, no kompromisno rješenje o rotirajućoj poziciji (dvije godine Most, dvije HDZ) pokazalo se prihvatljivim i Boži Petrovu, koji će obnašati tu funkciju prve dvije godine mandata buduće Vlade.

Most dobiva i mjesto potpredsjednika Vlade, a ime koje se neslužbeno spominje za tu funkciju jest ono Vlahe Orepića

U Vladinoj kadrovskoj križaljci, nadalje, HDZ će imati 15 ministarstava, a Most četiri. Mostovi ljudi dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić), Ministarstvo pravosuđa (Ante Šprlje), Ministarstvo uprave (Ivan Kovačić ili Dubravka Jurlina Alibegović) te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika (Slaven Dobrović).