POVODOM POVIJESNOG USPJEHA

Plenković: Marija je mlada i u punoj snazi, nije bilo razloga da se ne kandidira

27.06.2019 u 14:55

Bionic
Reading

U povodu izbora potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, premijer Andrej Plenković i šefica diplomacije obratili su se javnosti iz Banskih dvora. 'Odluku o kandidaturi donijeli smo kada smo shvatili da je ovo izvrsna prilika za Hrvatsku. Smatrali smo da Marija sa svojim političkim profilom i profesionalnim angažmanom, predanošću europskim temama, još uvijek u punoj snazi i mlada, da nema teme koju ona osobno nije prošla kao potpredsjednica Vlade, saborska zastupnica, članica u izaslanstvu pri Vijeću Europe, kroz pregovore o članstvu u EU... i s obzirom da je poliglot, da nije bilo elementa u njezinim dosadašnjim postignućima koji bi nam dao za pravo da se ne kandidira', nabrajao je Plenković

'Zajednički smo intenzivno radili i lobirali za njen uspjeh. Ključni trenutak glasovanja govori o ogomnom povjerenju kojeg je nova glavna tajnica dobila od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini. Takvo povjerenje obvezuje. Mandat počinje ove jeseni i predstavlja veliki profesionalni, politički i svaki drugi izazov, ali Hrvatsku pozicionira na stupanj na kojem još nismo bili. Ovo nije neka kvota koja ide Hrvatskoj po nekom ključu, ovo je demokratski proces odabira prvog čovjeka tako važne organizacije', rekao je Plenković, dodajući da su svi jako ponosni i sretni tim uspjehom čiji je značaj toliki da ga možda još svi nismo ni svjesni.

U svakom slučaju, to je najveći politički uspjeh Republike Hrvatske u tri desetljeća državne samostalnosti kada je riječ o kandidaturama za najviše izvršne dužnosti u međunarodnim organizacijama, ocijenio je Plenković.

Marija Pejčinović Burić zahvalila je Plenkoviću na inicijativi, povjerenju i nominaciji.

'Nakon šest mjeseci, možemo reći da je to povjerenje bilo dobro usmjereno. Put do jučerašnjeg glasovanja bio je kompliciran, a sve do 18.45 sati jučer, osim osjećaja da smo blizu i da će biti tijesno, nisam znala što će biti. Kad smo saznali, prolomio se urnebesni izraz zadovoljstva svih nas koji smo bili tamo. Nevjerojatno je da su u jednoj utakmici, vođenoj po najboljem fair playu, za moju kandidaturu bile tako velike brojke. Mislim da su tu učinjena dva važna iskoraka: prvi put u 70 godina postojanja Vijeća Europe bira se čelna osoba iz srednje i istočne Europe. Trebali ste vidjeti koliko su svi koji dolaze iz našeg dijela 'nove' Europe bili sretni i zadovoljni. Drugi važan korak, koji isto nije bio jednostavan: do sada je samo jedna žena prije mene bila na čelu te organizacije', kazala je Pejčinović Burić. Činjenica da su se mnoge žene angažirale oko njezine kandidature daje joj odgovornost da joj kao jedan od prioriteta bude ravnopravnost žena.

Rekla je i da njezinu poziciju, ali i odgovornost učvršćuje činjenica da je dobila gotovo dvije trećine glasova, dakle ne samo onih potaknutih iz njezine političke obitelji, Europske pučke stranke.

Odgovarajući na pitanje novinara da dočara jučerašnju atmosferu, rekla je da je ovo veliki uspjeh ne samo za nju osobno, nego i za državu. 'Iako su postojale inidicije da ono što sam odradila u ime Vlade kao predsjedavajuća Odbora ministara, do kraja je bilo teško vjerovati da ćemo ipak prelomiti', rekla je Pejčinović Burić.

Tko će naslijediti Pejčinović Burić?

Na pitanje tko će je naslijediti i je li uvjet stranačka iskaznica, te hoće li možda premijer uistinu preuzeti resor vanjskih poslova, rekla je da joj je osobno najveći upitnik bio što će biti ako uspije. 'Pripreme za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a vodi veliki tim, ušlo je u tako visoku fazu da će to bez problema i bez turbulencija preuzeti netko drugi', rekla je.

'Imamo vremena. Marija čeka na početak svoje dužnosti, ali naravno da ćemo i u konzultaciji s njom donijeti tu odluku', odgovorio je Plenković, opovrgavajući da namjerava obavljati i posao šefa diplomacije, za razliku od nekih koji, kako je kazao, šarlatanski najavljuju objedinjavanje funkcija. Na posljednje pitanje o rekonstrukciji Vlade nije htio odgovoriti.

'

Premijer Andrej Plenković ranije u četvrtak, na početku sjednice vlade, još jednom čestitao je Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni.

'Ovo je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u međunarodne institucije', rekao je Plenković.

'Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo', rekao je premijer.

Plenković je dodao da je pobjeda Marije Pejčinović Burić svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe jer je ona prva glavna tajnica Vijeća Europe iz tog dijela kontinenta.

  • +4
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rekao je i kako je diplomacija, pri čemu je posebno naglasio onu parlamentarnu, posljednjih mjeseci 'poprilično u tišini' radila na izboru Pejčinović Burić za glavnu tajnicu. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontiniutetu rada u VE od hrvatskog primitka 1996. godine.

Istaknuo je da je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Pejčinović Burić nije bila u četvrtak na sjednici vlade, jer je još u Strasbourgu, ali joj je cijela vlada na kraju premijerova obraćanja zapljeskala na izboru