položen kamen temeljac

Plenković: Gradnja nove Srednje škole Čakovec dio Vladinih ulaganja u obrazovanje

24.06.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u srijedu je u Čakovcu položio temeljni kamen za gradnju nove zgrade Srednje škole, u vrijednosti 55 milijuna kuna, rekavši da je to dio šire priče Vladinih ulaganja u znanost i obrazovanje

Škola će osim gimnazijskog programa imati i strukovna zanimanja, poput medicinara i fizioterapeute, i obogatit će obrazovni sustav u Čakovcu i Međimurskoj županiji, istaknuo je Plenković. Ravnateljica Srednje škole Gordana Ramuščak kazala je kako škola slavi 10. obljetnicu, a početkom gradnje nove zgrade dobila je najljepši poklon.

Srednja škola Čakovec je prva kršćanska škola u Međimurju, a trenutačno se nastava odvija u Baptističkoj crkvi s pastoralnim centrom. Projekt izgradnje nove zgrade sufinanciraju donatori iz Njemačke za koje je premijer Plenković kazao kako su dokazani prijatelji Hrvatske. Rekao je i kako je ova investicija dio šire priče Vladinih ulaganja u znanost i obrazovanje.

'Mi smo povećali proračun za 35 posto, proveli smo obrazovnu reformu, pokrenuli nove kurikulume. Sve to govori o tome da smo svijesni da je budućnost Hrvatske prije svega ovisna o investicijama u naš obrazovni sustav, u naše mlade', naglasio je premijer Plenković, dodavši kako će oni biti nositelji svih aktivnosti u budućnosti.

Obrazovni sustav treba hrvatske mlade spremati i za domaće i za europsko tržište rada, i kako se nositi s konkurencijom, mladima iz drugih zemalja.

  • +9
Andrej Plenković u Varaždinu se družio sa članovima HDZ-a u kafiću Kontra Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

'Glavna poruka učenicima je da rade na sebe, da budu izvrsni, da budu društveno angažirani, a ozračje ne ovom događaju je toliko toplo, toliko okrenuto prema znanju da sam siguran da će ovo nova škola biti mjesto gdje će stasati talenti i ljudi koji će radom, trudom i energijom poboljšati gospodarske prilike na sjeveru', rekao je Plenković.

Vlada u koronakrizi osigurala plaće za 16.300 radnika u Međimurju i isplatila 150 milijuna kuna

Rekao je da će Vlada i dalje nastaviti podržavati cijeli hrvatski sjever, Međimursku županiju, podsjetivši da su gradovi i općine samo reformom regionalne i lokalne samouprave dobili 82 milijuna kuna više prihoda nego prije.

  • +9
Premijer Plenković položio je kamen temeljac za izgradnju Srednje škole Čakovec Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Podsjetio je na sjednicu Vlade koja je prošlog ljeta održana u Čakovcu i kojom je Međimurju dodijeljeno 3,4 milijarde kuna.

'Mi smo u ovoj krizi Covida-19 snažno stali iza privatnog sektora i poduzetništva, a za Međimurje to znači da smo odgovorili na 2.150 zahtjeva poslodavaca te osigurali plaće 16.300 radnika i do sada isplatili 150 milijuna kuna za plaće za ožujak, travanj i svibanj', rekao je predsjednik Vlade. Najavio je da će se pomoć nastaviti i za one sektore koji će zbog pandemije biti u problemima. Premijer je podsjetio da je u mandatu ove Vlade u Međimursku županiju uložen veliki dio EU sredstava. Od 1,2 milijarde koje su dogovorene za Međimurje za vrijeme Plenkovićeve Vlade dogovoreno je 1,1 milijardi kuna.

'To pokazuje koliko smo povećali apsorpciju od skromnih 9 posto ugovorenih i 1 posto isplaćenih u listopadu 2016. na 95 posto ugovorenih i 35 isplaćenih sada na razini Hrvatske', rekao je. Plenković ističe kako Vlada radi na tome da se u sljedećih sedam godina osiguraju svi preduvjeti brzog gospodarskog oporavka.

'Zbog toga smo angažirani na promociji i zaštiti hrvatskih interesa na razini Europske unije. Zalažemo se da nam u idućih sedam godina na raspolaganju bude 22 milijarde eura što je duplo više nego do sada. To će biti prava investicijska poluga za gospodarski razvoj i zdravi rast kao i u proteklih četiri godine', zaključio je premijer Plenković.