mjesto za ručnik

Plaže na kontinentu nikada nisu bile krcatije. Ovo su oaze osvježenja na istoku Hrvatske

08.07.2023 u 12:03

Bionic
Reading

U vrelim ljetnim danima uvijek se traži mjesto više za ručnik i u najistočnijim dijelovima Hrvatske. Po osvježenje se hrli na pješčane obale Dunava, Drave i Save ili na neko od jezera sakrivenih u šumi. Za one koji idu na sigurno mnoštvo je bazena koji su se tijekom godina načičkali širom Slavonije i Baranje. Saželi smo ovdje nekoliko prijedloga

Kopika, Osijek

Kada god temperatura skoči, Osječani se slete na obale Drave. Popularno kupalište Copacabana ili, kako ga od milja zovu, Kopika pretvara se u nezaobilazno odredište tijekom vrelih ljetnih dana, ali - i noći. Vrata posjetiteljima otvorili su i potpuno obnovljeni bazeni s vodenim atrakcijama. Cijene su popularne, a radno vrijeme je od 9 do 20 sati. Ulaznica za odrasle košta tri eura, a vikendom 3,50 eura. Djeca do sedam godina ulaze besplatno, ona od sedam do 15 godina za 1,50 eura, a umirovljenici i osobe s invaliditetom za 1,30 eura.

  • +10
Osječka Copacabana ili Kopika Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovarska ada, Vukovar

I Vukovarci imaju svoju rivijeru. Pješčani otok u Dunavu smjestio se nasuprot Vukovara. Od središta grada udaljen je tek pet minuta vožnje, i to - čamcem! Ovaj biser, kako su ga opisali u Turističkoj zajednici grada Vukovara, svrstan je među deset najljepših i najzanimljivijih plaža u Hrvatskoj uz rijeke i jezera, a proteže se na oko 32.000 kvadrata, ovisno o vodostaju Dunava.

O prijevozu na otok ne brinite, poručuju Vukovarci, jer je tijekom ljetnih mjeseci organiziran prijevoz čamcima iz centra grada i natrag svakim danom od 10 do 20 sati.

  • +15
Vukovarska ada Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Kupalište Jama na Dunavu, Dalj

'Tko nema Dunav, dobro mu je i more', poručili bi stanovnici mjesta koja su se smjestila na obalama Dunava. Rekli bi tako i mještani Dalja koji osvježenje traže u hladnoj rijeci. Njihovo kupalište Jama posljednjih ljeta postaje sve popularnija destinacija i za stanovnike obližnjih mjesta. Priča se da se ondje nekada nalazila skela kojom su se prevozili putnici s jedne na drugu stranu Dunava.

Daljci se na toj plaži kupaju već desetljećima, a općina je posljednjih godina odlučila navesti pijesak te ga ograditi kamenom kako ga rijeka ne bi odnijela.

Kupalište Jama na Dunavu, Dalj Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Sportsko-rekreacijski centar Poloj, Slavonski Brod

Za mnoge Brođane Poloj je sinonim za kupanje, sunčanje i godišnji odmor. Kupalište na lijevoj obali Save od centra Slavonskog Broda udaljeno je svega tri kilometra. Plaža na Poloju također se može pohvaliti time da je jedna od najljepših uz obale rijeka.

Dio kupališta rezerviran je i za one koji na osvježenje tijekom vrelih ljetnih dana odluče doći sa svojim kućnim ljubimcima.

  • +5
Poloj, Slavonski Brod Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Gradski bazeni, Đakovo

U srcu Šokadije po osvježenje se može doći na Gradske bazene u Đakovu. Vrata su posjetiteljima svakodnevno otvorena od 10 do 19 sati. Od ove sezone može se sunčati i na ležaljkama. U olimpijski bazen može se 'uletjeti' i s aquagana dugog 55 metara. Dok dnevna narukvica za ovu atrakciju košta 1,50 euro, na bazene se može s ulaznicom po cijeni od dva eura dok je za djecu do šest godina ulaz besplatan.

Gradski bazeni, Đakovo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bizovačke toplice

Posjetiteljima Bizovačkih toplica vrata su otvorena cijele godine. Ondje se u ljetnim mjesecima na otvorenom bazenu može uživati čak u osam tipova valova visokih do metra, a za sparnih ljetnih noći vikendom se može rashladiti do 24 sata. Posjetiteljima Bizovačkih toplica na raspolaganju su različite vodene atrakcije, poput vodene gljive i slapa. Bazeni su otvoreni do 10 do 20 sati, a vikendom i dulje.

Bizovačke toplice Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL