STIGAO I PSGROOVE

Playstation 3 razbijen do kraja!

02.09.2010 u 02:01

Bionic
Reading

Nedavno smo opširno pisali o PSJailbreaku, prvom komadu softvera/hardvera koji je uspio probiti zaštitu dosad neosvojivog PlayStationa 3

PSJailbreak, djelo nekolicine enzuzijasta prilično je jako uzdrmao svijet videoigara i pripadajuće industrije. PlayStation 3 nakon četiri godine neuspješnih pokušaja napokon je probijen na oduševljenje brojnih igrača diljem planeta kojima su igre za ovu konzolu i dalje (pre)skupe. Naravno, Sony nije ni malo oduševljen te je stoga s pravne strane poduzeo sve što se moglo.

 

Sony Computer Entertainment Australia uspjeli su uvjeriti Savezni sud Australije da zabrani uvoz i prodaju PSJailbreaka u Australiji. Međutim, ta zabrana je zasad samo privremena i potrajati će tek nekoliko dana, a postojeće zalihe PSJailbreaka do tada će biti pod nadzorom ljudi iz Sonyja.

 

Privremena zabrana omogućit će ljudima iz Sonyja da pokušaju Sudu objasniti štetnost PSJailbreaka za njihovu kompaniju. Ne uspiju li, PSJailbreak će se nastaviti potpuno legalno prodavati diljem Australije.

 

Zanimljivo, Vrhovni sud Australije 2005. odlučio je da je prodaja chipova poput PSJailbreaka potpuno legalna, no Nintendo je prošle godine unatoč tome uspio spriječiti prodaju R4 chipa koji je omogućavao igranje piratiziranih igara na Nintendu DS.

 

Naša pretpostavka je da će sud zabraniti daljnju prodaju PSJailbreaka u Australiji, no ipak treba vidjeti kako će se sve rasplesti. Neobično, nema nikakvih informacija o tome da Sony povlači slične poteze u drugim dijelovima svijeta, no možemo biti sigurni da Sony poduzima sve moguće pravne radnje da spriječi širenje PSJailbreaka.

 

U međuvremenu, PSJailbreak je dobio i alternativu, i to pod imenom PSGroove. Ovaj puta se radi o open-source softveru što znači da bilo tko sposoban može i sam nadograditi postojeći kod i Sonyju još dublje zariti nož u leđa. No PSGroove je dokazao i još jednu stvar; dosad se smatralo da je PSJailbreak napravljen po  modelu softvera i hardvera namijenjenom za servisiranje PS3 konzole, no PSGroove je pokazao da PSJailbreak ne sadrži ni liniju koda zaštićenog od Sonyja.

 

Slažete se, ovo postaje uzbudljivije od druge sezone meksičke serije 'Esmeralda' i budite sigurni da ćemo vas o nastavku Sonyjevih pravnih bitki pravovremeno izvijestiti. I na kraju opet disclaimer: protivimo se piratstvu u bilo kojem obliku te samo prenosimo vijesti.

 

Kako funkcionira PSJailbreak
Kako funkcionira PSGroove