REKETARNJE PACIJENATA

Platiš policu, plati i participaciju

05.02.2009 u 08:45

Bionic
Reading

Pacijenti koji su dopunsko zdravstveno osiguranje počeli uplaćivati u siječnju, a od HZZO-a još uvijek nisu dobili policu ili iskaznicu dopunskog osiguranja, više ne mogu posjetiti liječnika ili podići lijek u ljekarni bez plaćanja participacije od 15 kuna

Naime, od 1. veljače uplatnice prve rate dopunskog osiguranja više se ne priznaju kao dokaz da pacijent ima dopunsko osiguranje, što znači da bi, iako su dopunski osigurani, trebali platiti participaciju. Ta je činjenica izazvala velike gužve i nervozu na šalterima i telefonima HZZO-a, gdje su osiguranici pokušavali doći do svoje police koju su, prema najavi HZZO-a, zapravo trebali dobiti – poštom, piše Novi list

– Čekala sam u redu za svoju policu sat vremena, iako nam je rečeno da ćemo sve dobiti na kućnu adresu, požalila nam se revoltirana Zagrepčanka koja je prvu ratu dopunskog osiguranja uplatila još 12. siječnja, kada je HZZO-u vratila i potpisanu ponudu za sklapanje ugovora, ali do danas nije dobila nikakav dokument od HZZO-a kojim bi dokazala da je dopunski osigurana.

Bilo je i onih koji su bezuspješno pokušavali dobiti bilo kakvu informaciju od HZZO-a kamo da odu po svoju policu, i zašto bi uopće morali platiti participaciju ako su dopunski osigurani, a nemaju vremena prije odlaska liječniku čekati u redu na šalteru HZZO-a.

– Ja plaćam dopunsko osiguranje, potpisala sam ugovor, a sada ispada da moram platiti participaciju ako hoću podići lijek! To je čisti reket na pacijente, ljutila se Riječanka Zorica Jerković koja je bez rezultata okretala telefonske brojeve HZZO-a koji su, navodno, bili u kvaru. I besplatni info-telefon HZZO-a bio je jučer nedostupan.
Dok osiguranici ne skrivaju bijes zbog činjenice da ih se zbog sporosti HZZO-a sada sili da sami podižu svoje police dopunskog, u HZZO-u u tome ne vide nikakav problem.

– Osiguranici nemaju potrebu dolaziti po svoje police ili iskaznice, osim u slučaju da im polica treba sada i odmah. Sve police i iskaznice po zaprimljenim ponudama i sklopljenim ugovorima za dopunsko zdravstveno osiguranje poštom dostavljamo na kućnu adresu osiguranika i to unutar vakacijskog roka, odnosno do početka važenja osiguranja. S obzirom da je vakacijski rok u mjesecu siječnju bio nula dana, nismo bili u mogućnosti u roku od nula dana dostaviti police na kućnu adresu, objašnjava Srećko Vuletić, pomoćnik ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Police će, tvrdi Vuletić, stići poštanskim pošiljkama na kućne adrese osiguranika u primjerenim rokovima, pa osiguranici koji ovih dana ne idu doktoru ne trebaju osobno obilaziti šaltere HZZO-a. Prema podacima HZZO-a, dnevno se na kućne adrese pošalje oko 30.000 novih polica dopunskog osiguranja. Tijekom siječnja dopunsko osiguranje primilo je novih 450.000 osiguranika, a stalno pristižu i nove ponude, što znači da će HZZO u slanju polica građanima još neko vrijeme probijati rokove, a građani i dalje biti osuđeni na čekanje redova za vlastitu policu.