NAJAVLJENO SUČELJAVANJE

Platforma 112: urediti državu vladavine prava

13.11.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Koalicija udruga civilnog društva - Platforma 112 uputila je danas javni poziv strankama, koalicijama i nezavisnim listama da se, prije izlaska građana i građanki na birališta, javno očituju o njihovih 112 konkretnih zahtjeva, te ih je pozvala da zajedno s udrugama civilnog društva 'počnu uređivati državu vladavine prava i institucija koje opslužuju sve građane', priopćeno je danas iz te koalicije udruga civilnog društva

Platforma 112 najavila je da će 21. studenoga organizirati sučeljavanje predstavnika stranaka i nezavisnih lista s predstavnicima Platforme 112, na kojem će kandidati/kinje imati priliku obrazložiti svoje prihvaćanje ili neprihvaćanje pojedinih zahtjeva.

Predstavljajući zahtjeve Platforme 112, Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava i udruge B.a.b.e., ustvrdila je da je to ‘jedinstvena akcija organizacija civilnog društva koje su pokazale zrelost i pokušale popisati sva pitanja važna građanima’.

Saša Šegrt iz Transparency Internationala Hrvatske rekao je kako Platforma 112 smatra da je prvenstveno važno da institucije vlasti budu stabilne, odgovorne i demokratične te da osiguravaju svim građanima jednak pristup pravdi.

Jelena Berković iz GONG-a kazala je da zahtijevaju politički sustav koji će umjesto kontrole građana osigurati građansku kontrolu nad tijelima javne vlasti, što se prvenstveno odnosi na osnivanje neovisnog nadstranačkog tijela u Saboru koje bi neovisno ocjenjivalo i davalo preporuke u odnosu na reformu pravosuđa, antikorupcijske mjere, procesuiranje ratnih zločina i učinkovitost institucionalnog okvira za zaštitu ljudskih prava.

Uz to, inzistiraju na sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, posebno u odnosu na referendum, izborne jedinice i ukidanje pasivnog biračkog prava osobama osuđenima za teška kaznena djela.

Članovi organizacija civilnog društva, članica Platforme 112, uz ostalo, zahtjevaju odlučnost i neselektivnost buduće Vlade u borbi protiv korupcije, zaštitu prirodnih i javnih resursa od partikularnih interesa te zaštitu prava nacionalnih manjina, LGBT skupina, osoba s invaliditetom, ženska prava, zaštitu radničkih prava i drugih.
Platformu 112 čini 28 udruga civilnog društva, navodi se u priopćenju.