11 VELIKIH PROJEKATA

Bandić krenuo u izbornu utrku citatima Stjepana Radića i Nikole Pašića

24.04.2017 u 11:36

  • +5

Objava kandidature Milana Bandića za gradonačelnika

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bionic
Reading

Aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je službeno objavio kandidaturu za još jedan mandat na čelu glavnog hrvatskog grada te predstavio program koji planira provesti ako ponovno pobijedi na izborima. Bandić, kao što je poznato, Zagrebom vlada već 16 godina

Aktualni zagrebački gradonačelnik u poduljem govoru tijekom kojeg je djelovao strašno umorno i iscrpljeno najavio je da tijekom iduće četiri godine namjerava u Zagrebu dovršiti 11 velikih projekata. Tako Bandić planira postaviti zametak budućeg zagrebačkom metroa polaganjem tračnica do Velike Gorice, izgraditi hospicij i kongresni centar, podići spomenik Franji Tuđmanu, obnoviti fasade i graditi socijalne stanove.

U suradnji s Vladom namjerava spasiti Imunološki zavod i izgraditi dječju bolnicu. Tijekom govora okupljeni su ga prekidali pljeskom, ali ih je sam povremeno morao animirati da neke njegove izjave pozdrave pljeskom. 

Aktualni zagrebački gradonačelnik nije radio veliki spektakl od predstavljanja kandidature ovoga puta. Očito želi poslati poruku da je to za njega sve rutina i posao pa je tek prilikom izlaska na pozornicu prije nego što se obratio prisutnima simbolično skinuo sako i zavrnuo rukave u svom stilu 'delanja' popraćen pljeskom prisutnih.

U govoru je kazao da je Zagreb multikulturalan i multietničan te otvoren i siguran grad. Poručio je da u njemu ima mjesta za svakoga i da ne okreće nikome leđa da je otvoren i siguran grad te da je Zagreb solidarno najosjetljivija metropola u Europi.

'Cilj je svakodnevno mijenjati Zagreb, a da ostane isti', otkrio je Bandić pohvalivši se da je hrvatski glavni grad danas jedan od najpoželjnijih gradova za život u Europi što je naravno zasluga njega i njegova tima.

Govoreći u osnovnim ciljevima idućeg mandata, Bandić je kazao da će se zalagati za demografsku obnovu, znanje i obrazovanje, poticati zapošljavanje i zajedništvo.

Konkretnije je obećao obnovu 5.000 zagrebačkih fasada, podršku mladoj start-up zajednici i poduzetnicima. Otkrio je da je započeta izgradnja nove žičare i da je izabrana tvrtka koja će nabaviti opremu vrijednu 17 milijuna eura te je poručio da ništa ne može zaustaviti izgradnju žičare.

Također je najavio tračnicama povezivanje zračne luke Franjo Tuđman kao prvu fazu metroa. Potom je obećao decentralizaciju, izgradnju 1.600 socijalnih stanova od kojih će 600 biti useljivo najesen na Podbrežju. Planira i podignuti spomenik Franji Tuđmanu kod kontroverznih fontana.

'Kad kažem nešto, ja to i napravim, borio sam se protiv ideja šefa stranke i to je moja razlika od njih i oni nikako da to nauče', kazao je Bandić i naglasio da je on svjetonazorski hrvatski antifašist.

U govoru je iznenađujuće citirao i Nikolu Pašića, nekadašnjeg premijera prve Jugoslavije i predsjednika Srpske radikalne stranke - da između političara i naroda ne treba biti posrednika. Također je u govoru citirao i Stjepana Radića, predsjednika HSS-a i Pašićeva žestokog protivnika iz toga vremena.

Naglasio je da se Hrvatska mora nedvosmisleno odrediti prema holokaustu te planira podići spomenik žrtvama holokausta kod Pošte 2.