PRVA SJEDNICA U 2017.

Plan gospodarenja otpadom napokon na dnevnom redu Vlade

05.01.2017 u 08:32

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske danas će održati prvu sjednicu u ovoj godini, a za razliku od prethodnih sjednica, nakon žestokih kritika iz medija, dnevni red je poslan unaprijed

Iz dnevnog reda je vidljivo da bi Vlada danas trebala glasati o Prijedlogu odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. godine. Oko tog su se plana tjednima lomila koplja, a Europska komisija još je u rujnu upozorila Hrvatsku da do kraja 2016. mora ispuniti 'Ex ante uvjete za gospodarenje otpadom' jer da bi inače moglo doći do suspenzije 475 milijuna eura iz fondova Europske unije za projekte pametnog gospodarenja otpadom.

I ministar zaštite okoliše i energetike Slaven Dobrovićnajavljivao je da će Plan gospodarenja otpadom Vlada usvojiti do kraja prošle godine, pojavila se informacija da je trebao biti na dnevnom redu jedne od zadnjih sjednica, no ipak je to ostavljeno za početak ove godine.


Ministar graditeljstva Lovro Kuščević nedavno je pojasnio da će novim planom gospodarenja lokalne samouprave morati stvoriti prostorne planove za smještaj 90 reciklažnih centara, umjesto 22 ako je to bilo predviđeno prethodnim planom gospodarenja.

Među 17 točaka dnevnog reda otvorenog dijela sjednice su, među ostalim, i Prijedlog akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva i Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, dok će na zatvorenom dijelu sjednice Vlada razmatrati Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o donošenju Godišnjeg programa strateških robnih zaliha za 2016. godine.